Obaman virkaanastujaiset saamassa historialliset mittasuhteet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Obaman virkaanastujaiset saamassa historialliset mittasuhteet

Washingtonin hallintorakennuksen Capitolin edusta muistutti vielä loppuviikosta rakennustyömaata. Barack Obaman virkavalan vannomista todistamaan kutsutuille rakennettiin katsomoa, ja myös juhlakoroke oli valmistumassa.

Barck Obaman virkaanastujaiset ovat saamassa historialliset mittasuhteet.

15.1.2009 12:07

Samanlainen kuumeinen kiire vallitsi paraatireitin varrella, missä rakennettiin katsomoita kymmeniätuhansia katsojia varten.

Muutamilla tuhansilla onnekkailla on lippu, joka oikeuttaa hyvään eturivin seisomapaikkaan.

- Tästä on tulossa valtava juhla. Ensimmäistä kertaa virkaanastujaisia juhlitaan neljä kokonaista päivää, ja se on todella historiallista, intoili kaupungin matkailuviraston Destination DC:n apulaisjohtaja Theresa Belbulsi.

- Vierailta tietysti vaaditaan kärsivällisyyttä ja malttia, hän muistutti.

Ongelmiin ja tungokseen on syytäkin varautua, sillä paikalle odotetaan jopa neljää miljoonaa innokasta juhlavierasta.

Juhlaa juhlan perään

Autolla töihin kulkemisesta on virkaanastujaisten aikana turha edes haaveilla. Iso osa keskustasta suljetaan tyystin autoliikenteeltä ja pysäköinti tulee olemaan lähes mahdotonta. Myös pääosa kaupunkiin johtavista valtateistä ja silloista suljetaan.

- Tämä on Washington, ja me olemme tottuneet tällaiseen. Kaikki sujuu hyvin. Tästä tulee juhla, eikä mikään kaaos, Belbulsi uskoi.

Tosin hänkin toivoi juhlien ajaksi hartaasti miellyttävää ilmaa, eikä esimerkiksi räntäsadetta.

Tiedossa on useita ilmaiskonsertteja, joista yhdessä pääesiintyjänä on Bruce Springsteen. Lisäksi luvassa on ainakin 300 eri tanssiaistilaisuutta kymmenen virallisen gaalan lisäksi. Myös lapsille ja nuorille on omia konsertteja.

Barack Obaman saapuminen kaupunkiin on vielä oma lukunsa. Hän astuu junaan lauantaina Philadelphiassa ja matkustaa sillä Washingtoniin. Varapresidentti Joseph Biden nousee kyytiin Delawaressa.

Obama matkii tässä Abraham Lincolnin saapumista pääkaupunkiin vuonna 1861. Obaman retki kestää kuitenkin vain päivän, kun taas Lincoln oli matkalla viikkoja.

Matka lukuisine pysähtymisineen aiheuttaa presidentin turvatoimista vastaavalle salaiselle palvelulle päänsärkyä. Matkan turvatoimista onkin vaiettu visusti.

Katukauppiaan unelma

Washingtonin valtaavat väkijoukot ovat hyvä uutinen katujen varsilla hytiseville matkamuistokauppiaille.

- Kauppa käy hyvin, todella hyvin, kehui Obama-tavaraa Valkoisen talon kupeessa myyvä Kenneth Delosi.

Tuotteet menivät kaupaksi jo ennen varsinaista h-hetkeä. Delosin kojun vetonaula oli Obaman nimeä kantava pieni koripallo.

- Meillä on nyt ensimmäistä kertaa koripalloa pelaava presidentti, intoili kauppias.

Muut hittituotteet olivat t-paitoja ja mukeja. Delosi ei uskonut, että talouskriisi hyydyttää ostohalut vaikka asiakkaat ovatkin hieman varovaisia rahankäytössään.

- Tämä on kuin kansallinen juhlapäivä. Se on osa historiaa ja uskon, että kaikki haluavat olla siitä osallisena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?