"Carl Bildt on ostettavissa" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

"Carl Bildt on ostettavissa"

Ruotsissa kuluu tuskin viikkoakaan ilman, että ulkoministeri Carl Bildtin menneisyydestä kaivetaan esiin uusia, synkkiä paljastuksia. Nyt tahti kiihtyy, ja useat oppositiopoliitikot ovat esittäneet, että Bildt ei ole enää sovelias ulkoministeriksi.

24.2.2007 7:09

- On ällistyttävää, että meillä on ulkoministeri, joka on kaupan. Lehtitiedot paljastavat, että Bildt on käytännössä ollut amerikkalaisten aselobbari, sosiaalidemokraattien puoluesihteeri Marita Ulvskog sanoi.

"Myytävänä Bildt" otsikoi toissapäiväisen pääkirjoituksensa myös ruotsalaislehti Expressen. Lehden mukaan amerikkalaiset värväsivät Bildtin Irakin sodan lobbauspuuhiin ennen hyökkäystä öljyvaltioon, ja Bildt toteutti tehtävää toukokuuhun 2003 asti. Vastapalvelukseksi Bildtille olisi luvattu huippuvirka Irakista.

- Bildt oli meille tärkeä värväys. Mielipideilmasto oli tuohon aikaan Euroopassa kannaltamme hyvin huono, Committee for the Liberation of Iraq -nimellä tunnetun ryhmän puheenjohtaja Bruce Jackson sanoi lehdelle.

Ryhmä auttoi Valkoista taloa hankkimaan tukea Irakin vallanvaihdokselle. Sillä oli myös yhteyksiä USA:n aseteollisuuteen.

Bildt kiisti väitteet aluksi blogissaan. Lopulta hän myönsi, että hänelle tarjottiin YK:n Irakin erityislähettilään virkaa, josta hän kieltäytyi "perhesyistä."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?