Maailman korkein rakennus on 828-metrinen - katso huikea video talon katolta! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman korkein rakennus on 828-metrinen - katso huikea video talon katolta!

Velkakriisissä rämpivässä Dubaissa vihittiin tänään käyttöön maailman korkein rakennus. Burj Dubai -pilvenpiirtäjä on 828 metriä korkea, kertoo Dubain televisio.

Tänään avattu Burj Dubai -pilvenpiirtäjä kohoaa yli 800 metrin korkeuteen.­

4.1.2010 6:32 | Päivitetty 4.1.2010 19:23

Erääntyvät kiinteistöjättien luotot jäivät taka-alalle, kun Burj Dubaina tunnettu pilvenpiirtäjä otettiin käyttöön. Se on 828 metriä korkea, kertoi Dubain televisio.

Se päihittää aiemmin maailman korkeimpana rakennuksena tunnetun Taiwanin 508-metrisen Taipei 101 -tornin yli 300 metrillä.

Avajaisissa pilvenpiirtäjä sai uuden nimen Burj Khalifa Arabiemiraattien presidentin mukaan.

Pilvenpiirtäjän tarkka korkeus oli etukäteen salaisuus. Rakennuttaja kertoi ennakkoon, että rakennuksessa on 160 kerrosta, yli 1000 asuinhuoneistoa, 49 kerrosta liiketiloja, 57 hissiä ja luksushotelli. Kokonaispinta-ala on runsaat 525000 neliömetriä.

Tornin rakennustyöt aloitettiin kiinteistökuumeen keskellä vuonna 2004. Sen kustannusten arvioidaan nousseen yli miljardiin euroon.

Pilvenpiirtäjän rakennuttaja on Emaar Properties, arabimaailman suurin pörssinoteerattu rakennusyhtiö. Avajaishumusta huolimatta yhtiön pörssikurssi laski maanantaina 3,4 prosenttia.

Emaarin hallituksen puheenjohtaja Mohamed Alabbar valoi uskoa rakennushankkeen tulevaisuuteen pörssikurssien alamäestä huolimatta.

-Kriisit tulevat ja menevät, hän vakuutteli toimittajille.

Rakentajillekin ennätysurakka oli yllätyksellinen. Rakentamisesta vastasi amerikkalaisyhtiö Skidmore, Owings and Merrill (SOM), jonka tarkoitus oli alunperin rakentaa vain hieman Taiwanin ennätyspilvenpiirtäjää korkeampi rakennus.

-Emaar pyysi jatkuvasti meitä jatkamaan korkeammalle, muttemme tienneet miten korkealle pääsisimme. -- Pääsimme korkeammalle kuin koskaan ajattelimme voivamme, SOM:n edustaja Bill Baker kertoi.

Rakennusbuumi kääntyi velkakriisiksi

Talousasiantuntijat arvioivat, että pilvenpiirtäjä jää Arabiemiraatteihin kuuluvan Dubain viimeiseksi megahankkeeksi lähivuosina.

Dubai on pyrkinyt näyttävillä rakennushankkeillaan maailman finanssikeskusten joukkoon. Sen talouskasvua vauhdittivat aiemmin rakennus- ja kiinteistömarkkinat, joiden alamäki alkoi kuitenkin toissa kesänä maailman talouskriisin myötä. Useimpien kiinteistöjen hinnat ovat pudonneet puoleen toissa kesän ennätyslukemista.

Rakennushankkeet ajoivat Dubain velkakriisiin marraskuussa. Emiraatin suurin yritys Dubai World joutui lykkäämään lainanmaksuaan, mikä notkautti pörssikursseja maailmalla. Joulukuussa Abu Dhabi tuli hätiin ja lupasi 10 miljardin dollarin tukirahoituksen.

Dubai valmistelee parhaillaan velkasaneerausohjelmaa, joka on tarkoitus esitellä velkojille tässä kuussa.

-Velkajuttu ei ole niin paha kuin markkinoilla aluksi luultiin, Shuaa Capital -yhtiön pääekonomisti Mahdi Mattar sanoi.

Dubain koko velkataakka on arviolta 100 miljardia dollaria.

Jäissä olevista rakennushankkeista suurin on suunnitelma kilometrin korkuisen tornitalon rakentamisesta. Tyhjilleen jääneet huvilat ja asuintalot ovat tulleet osaksi kaupunkikuvaa.

Väkiluku on lähtenyt laskuun, kun rakennusurakoiden pysähtyminen on ajanut vierastyöläisiä pois Dubaista. Velkakriisistä huolimatta kiinteistöanalyytikot uskovat Dubain nousevan jaloilleen.

-Dubaita ei pyyhkäistä kartalta, arvioi UBS Bankin kiinteistöanalyytikko Saud Masud.

Katso huima video Burj Dubain katolta!

­

­

­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?