Ainakin 25 kuoli asuntolapalossa Latviassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ainakin 25 kuoli asuntolapalossa Latviassa

Vammaisten hoitokodissa Latviassa riehunut tulipalo vaati perjantain vastaisena yönä ilmeisesti 25 kuolonuhria.

Alsungan kaupungissa sijaitsevan vammaisten hoitokodin tulipalo oli yksi Latvian historian tuhoisimmista.

23.2.2007 10:38 | Päivitetty 23.2.2007 16:17

Iltapäivällä palaneen rakennuksen raunioista oli löydetty 12 ruumista ja 13 laitoksen asukkia oli yhä kateissa. Palo oli yksi Latvian historian tuhoisimmista.

Palanut hoitokoti sijaitsee Alsungan kaupungissa noin 150 kilometriä Riiasta länteen. Hälytys palosta tuli kello yhden jälkeen yöllä.

Pelastustöitä tehtiin erittäin vaikeissa oloissa, sillä alueella oli yöllä 30 astetta pakkasta. Liekeistä ehdittiin pelastaa 66 ihmistä, ennen kuin rakennuksen katto romahti.

Onnettomuuspaikalle saapuneet Latvian sisäministeri Ivars Godmanis ja sosiaaliministeri Dagnija Stake kuvasivat tilannetta dramaattiseksi.

- Pelastajat tekivät parhaansa, mutta vesi jäätyi, ministeri Godmanis sanoi paikalliselle tv-kanavalle.Latvian palo- ja pelastusviraston edustajan Inga Veteren mukaan uhrien suuri määrä johtui siitä, että osa vammaisista asukkaista piti kirjaimellisesti taluttaa ulos rakennuksesta. Osa oli pyörätuoleissa.

Rakennuksen alimmasta kerroksesta pelastettiin myös vaikeasti kehitysvammainen mies, joka oli yrittänyt suojautua liekeiltä menemällä piiloon sängyn alle.

Kaikki uhrit olivat hoitokodin potilaita.

Paikalle hälytetyt 26 sammutusyksikköä saivat palon talttumaan aamuviiteen mennessä. Palosta pelastetut majoitettiin läheisen koulun tiloihin.

Yli 100-vuotiasrakennus

Katastrofin syystä ei heti ollut varmaa tietoa. Palomiehet arvioivat palon voineen syttyä huonoista sähköjohdoista tai lämmityslaitteista. Paloturvallisuusmääräyksiä ei kuitenkaan oltu rikottu, pelastusviranomaiset kertoivat.

Palanut hoitokoti oli kolmikerroksinen tiilirakennus, joka oli rakennettu jo vuonna 1890.Vetere kertoi myöhemmin, että palo on voinut saada alkunsa rakennuksen ullakolta, jota lämmitettiin sähkölämmittimellä.

Latvian presidentti Vaira Vike-Freiberga piti tapahtuneen vuoksi puheen, jossa hän luonnehti tapausta suureksi murhenäytelmäksi. Hän kehotti kansalaisia olemaan erityisen huolellisia lämmityslaitteiden käytössä, sillä ne aiheuttavat Latviassa useita tulipaloja joka talvi.

Viime vuosien pahin palo sattui syyskuussa 2003, jolloin 11 ihmistä kuoli kerrostalon palossa Riiassa. Joulukuussa 2002 vanhainkodin palo Kandavassa länsi-Latviassa vaati neljä kuolonuhria ja 23 vanhusta joutui sairaalahoitoon.

Latviaan tulvi perjantaina surunvalitteluja myös ulkomailta. Myös Suomen pääministeri Matti Vanhanen esitti syvät pahoittelunsa turman uhrien omaisille.

(STT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?