Merirosvot elävät luksusaluksilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Merirosvot elävät luksusaluksilla

Somalian rannikkovesiä terrorisoivat merirosvot ovat vuoden aikana saaneet lunnaina yli 150 miljoonaa dollaria eli likimain 120 miljoonaa euroa. Arvion esitti Kenian ulkoministeri Moses Wetangula perjantaina uutiskanava CNN:n mukaan.

21.11.2008 18:30

Alati kasvavat lunnassummat rohkaisevat merirosvoja yhä uskaliaampiin kaappaushankkeisiin, kuten saudiarabialaisen supertankkerin Sirius Starin kaappaus viime viikonvaihteessa osoitti. Rosvojen hoteissa on tällä haavaa 17 alusta, ja viranomaisten keräämien tietojen mukaan yli 90 alusta on joutunut kaappausyrityksen kohteeksi Somalian rannikkovesillä tänä vuonna.

Lunnaiden maksamistapa on asiantuntijoiden mukaan muuttunut viime aikoina. Ennen merirosvot vaativat rahat monimutkaisten kansainvälisten pankkijärjestelyjen kautta. Nyt he vaativat lunnaat käteisenä.

Valtavien summien luovuttaminen on vaarallista erityisesti välikäsille, jotka ovat monesti joutuneet maksamaan toimituksesta hengellään.

Osa merirosvoista elää luksusaluksilla merillä, mutta maissakaan heillä ei ole suurempaa hätää. Somaliassa kun ei ole toimivaa hallintoa, poliisivoimia eikä oikeuslaitosta.

Maassa ei ole myöskään pankkilaitosta, joten käteinen raha on käypä maksuväline myös suurissa ostoissa. Eivätkä merirosvot salaile varojaan.

-He elävät kuin kuninkaat. He tekevät kaiken avoimesti, ei heidän tarvitse salailla tai peitellä rahojen alkuperää, kertoo rikollisten rahanpesua tutkinut egyptiläinen asiantuntija.

Brittiasiantuntija Ismail Ahmedin mukaan merirosvojen tuotot valuvat useiden ihmisten taskuihin rutiköyhässä Somaliassa. Rosvot kun tarvitsevat monenlaisia palveluja myös maissa ollessaan.

-Jotkut ostavat maata ja kiinteistöjä kotiseuduiltaan. Kaikki seudun kylät kukoistavat. -- Lunnasrahat tihkuvat monien käyttöön, ja paikalliset ihmiset kannattavat tietysti merirosvousta, Ahmed huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?