Kreml ei salli "Obamamaniaa" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kreml ei salli "Obamamaniaa"

Yhdysvaltain presidentti on tulossa kylään maanantaina, mutta Moskovan katukuvasta ja Venäjän televisiosta sitä ei juuri huomaa. Politiikantutkijoiden mukaan tämä on tarkoituksellinen veto Kremliltä.

Obama ja Medvedev esiintyvät Moskovan torilla myytävissä perinteisissä maatuska-nukeissa.­

5.7.2009 19:44 | Päivitetty 5.7.2009 21:36

- Viimeinen asia, jonka he haluavat, on Obamamania Venäjällä, sanoi tutkija Dmitri Trenin Moskovan Carnegie-tutkimuslaitoksesta uutistoimisto Reutersille.

Treninin mukaan Barack Obama on lähtökohtaisesti aina poliittinen vastustaja eikä hänelle haluta antaa liikaa huomiota Venäjällä.

- Jos hän on suositumpi kuin meidän presidenttimme ja jos hän edustaa kuvaannollisesti toisenlaista johtamiskulttuuria, se kaikki on jotain, mitä meillä ei haluta, Trenin kuvaili.

Virallisesti Venäjän johtokaksikko Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin odottavat Obamaa maahan erittäin lämpimästi, mutta Reutersin mukaan kulisseissa puhaltavat kylmät tuulet.

Venäjällä on esimerkiksi ollut aiemmin tapana pystyttää Moskovaan julisteita, joissa toivotetaan tervetulleiksi korkea-arvoiset vieraat. Ainakaan sunnuntaina Moskovan kaduilta ei löytynyt yhtään lippua, julistetta tai lakanaa, jossa Obamaa olisi tervehditty.

Myös Venäjän valtiollinen tv on pitänyt niukkaa linjaa tulevan vierailun uutisoinnissa.

- Katsomalla Venäjän tv:tä et edes tietäisi, että hän on tulossa. Tämä on tarkoituksellista, Trenin sanoi.

Venäjän johtoa on ärsyttänyt myös Obaman tuore kommentti, jossa hän arveli Putinin toisen jalan olevan yhä kylmän sodan aikaisissa toimintatavoissa.

- Haarat levällään emme osaa seistä. Me seisomme tukevasti jaloillamme ja katsomme tulevaisuuteen, Putin kuittasi heti vastauksenaan Obamalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?