USA:n Ateenan-lähetystöön iskettiin panssarintorjunta-aseella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n Ateenan-lähetystöön iskettiin panssarintorjunta-aseella

Yhdysvaltain Ateenan-suurlähetystöön perjantaiaamuna tehty isku herätti pelkoja äärivasemmiston noususta Kreikassa. Hyökkääjät iskivät lähetystöön hieman ennen aamukuutta panssarintorjunta-aseella.

Aamulla sattuneen räjähdyksen syytä ei heti tiedetty.­

12.1.2007 7:06 | Päivitetty 12.1.2007 18:02

Kukaan ei loukkaantunut lähetystöä ja lähirakennuksia vaurioittaneessa iskussa. Kreikan vaarallisimpana ääriryhmänä pidetty vasemmistolainen Vallankumouksellinen taistelu -ryhmä ilmoittautui nimettömässä puhelinsoitossa iskun tekijäksi.

Kreikka on taistellut äärivasemmiston väkivaltaa vastaan jo vuosikymmenien ajan. Poliisi onnistui ennen vuoden 2004 Ateenan olympialaisia hajottamaan kaksi maan pahamaineisinta ääriryhmää, mutta uusia ryhmittymiä on sittemmin noussut niiden tilalle.

Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles Ries sanoi hyökkäystä vakavaksi, mutta kieltäytyi linkittämästä iskua terrorismiin.

Amerikkalaiset laitokset, pankit ja muut yritykset ovat viime vuosikymmeninä olleet monesti aseistettujen ryhmien iskujen kohteena Kreikassa. Yhdysvaltain lähetystöä vastaan hyökättiin viimeksi vuonna 1996 samankaltaisessa raketti-iskussa, jossa ei myöskään loukkaantunut kukaan.Kreikan ulkoministeri Dora Bakoyannis tuomitsi iskun jyrkästi.

- Tämänkaltaiset tapaukset ovat Kreikalle haitallisia poliittisesti, taloudellisesti ja maan maineen kannalta--hallituksemme jatkaa työtään sen eteen, ettei tällaista tapahdu toiste, Bakoyannis sanoi.Yleisestä järjestyksestä vastaava ministeri Byron Polydoras ilmoitti asettavansa erikoisryhmän johtamaan iskun tutkimuksia.

Norrback: Kreikkaon turvallinen maa

Suomen suurlähetystö sijaitsee Ateenassa noin puolen kilometrin päässä Yhdysvaltain lähetystöstä. Perjantaina tunnelma lähetystössä oli rauhallinen eikä turvallisuustoimia kiristetty mitenkään.Ateenan-suurlähettiläs Ole Norrback rauhoittelee terrorismikohua.

- Kyse ei ole sellaisesta vakavasta terrorismista, jota esiintyy muualla maailmassa, suurlähettiläs arvioi.

- Tämä isku ei kohdistunut ihmisiin. Vaikka amerikkalaiset ovat ahkeria, ei heistäkään kukaan ole töissä viideltä aamulla, Norrback kertoi STT:lle Ateenasta.

Myös kreikkalaiset viranomaiset arvioivat perjantaisen iskun olleen lähinnä symbolinen voimannäyttö.

(STT-Reuters-AFP)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?