Ruotsin poliisi otti kiinni helikopteriryöstöstä epäiltyjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin poliisi otti kiinni helikopteriryöstöstä epäiltyjä

Ruotsin poliisi otti sunnuntaina useita henkilöitä kiinni epäiltyinä osallistumisesta helikopterilla tehtyyn raharyöstöön. Myöhemmin päivällä poliisi kertoi, että kiinniotetut on myös pidätetty.

27.9.2009 13:46 | Päivitetty 27.9.2009 18:26

Epäillyt saatiin kiinni Tukholman alueella. Kiinniotot tapahtuivat rauhallisesti aamun ja aamupäivän aikana, kertoi Arne Andersson Ruotsin keskusrikospoliisista.

Pidätettyjä epäillään törkeästä ryöstöstä sekä avunannosta törkeään ryöstöön.

Dagens Nyheter -lehden tietojen mukaan yksi kiinniotetuista on 34-vuotias mies, jolla on lupakirja helikopterin kuljettamiseen. Hänet on tuomittu aiemmin sakkoihin huumerikoksista. Mies on Roslagenista eli samalta paikkakunnalta mistä helikopteri varastettiin.

Poliisi oli tutkinnallisista syistä hyvin vaitonainen yksityiskohdista. Andersson ei halunnut ottaa kantaa pidätettyjen tarkkaan määrään, ei myöskään heidän ikäänsä, sukupuoleen tai kansalaisuuteen. Hän kuitenkin myönsi, että ainakin joku pidätetyistä on poliisille vanhastaan tuttu.

Poliisi ei kertonut, löytyikö ryöstösaalis tai osa siitä pidätysten yhteydessä. Seuraavaksi ovat Anderssonin mukaan vuorossa kotietsinnät.

Suurta vihjepalkkiota ei ehkä maksuun

Varhain keskiviikkona tehty ryöstö jää Ruotsin rikoshistoriaan poikkeuksellisen kylmäverisenä. Ryöstö kohdistui arvokuljetuksia hoitavan G4S-turvayhtiön varastoon Etelä-Tukholmassa.

Ryöstäjät laskeutuivat rakennuksen katolle varastetulla helikopterilla ja silminnäkijöiden mukaan nostivat mukaansa säkkikaupalla tavaraa, minkä jälkeen he rauhallisesti poistuivat paikalta. Poliisihelikopterit hoidettiin pois takaa-ajosta vääräksi osoittautuneen pommiuhan avulla.

Poliisi sai toiminnastaan huomattavan määrän kritiikkiä ruotsalaisviestimissä. Andersson korosti nyt, että pidätykset olivat poliisin hyvän selvitystyön tulosta.

Ryöstösummaa ei ole kerrottu julkisuuteen. G4S-yritys on luvannut ryöstön selviämiseen johtavasta vihjeestä Ruotsissa poikkeuksellisen 7 miljoonan kruunun eli noin 700000 euron suuruisen palkkion.

Palkkio ei ilmeisesti ainakaan tällä erää päädy maksuun, koska poliisin mukaan mikään yksittäinen vihje ei johtanut kiinniottoihin.

Rikoksen sotilaallisen tarkka toteuttamistapa johti mediassa spekulaatioihin, joiden mukaan ryöstön takana olisivat entiset sotilaat Balkanin alueen maista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?