Pohjois-Korea hämmensi taas kerran ydinsoppaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea hämmensi taas kerran ydinsoppaa

Pohjois-Korean ydinohjelman purkaminen mutkistui jälleen perjantaina. Pohjois-Korean armeija ehdotti Yhdysvalloille, että maat aloittaisivat neuvottelut Korean niemimaan rauha- ja turvallisuusasioista.

13.7.2007 17:21

Samalla armeija varoitti, ettei kiisteltyä Yongbyonin ydinreaktoria ehkä suljetakaan, jos Yhdysvallat jatkaa painostustoimiaan. Tällaisiksi armeija laski muun muassa suuret sotaharjoitukset ja joukkojen lisäykset.

Jos Yhdysvallat ei muuta käytöstään, myös ensi viikolle sovitut kuudenväliset neuvottelut Pohjois-Korean ydinohjelmasta perutaan, armeija uhkasi.

Yongbyonin sulkemisesta sovittiin helmikuussa. Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajaryhmän on määrä lauantaina saapua Pjongjangiin valvomaan laitoksen alasajoa.

Yhdysvallat ei kommentoi

Yhdysvaltojen pääneuvottelija Christopher Hill ei suostunut kommentoimaan armeijan lausuntoja. Hänen mukaansa Yhdysvallat on valmis keskustelemaan myös aiempaa laajemmista kysymyksistä Pohjois-Korean kanssa, mutta ydinohjelma on kuitenkin etusijalla.

- Korostan ettei rauhansopimusta voida tehdä ennen kuin ydinohjelma on purettu. Neuvottelut asiasta voidaan toki aloittaa, hän muotoili. Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ovat teknisesti ottaen edelleen sodassa keskenään.

Analyytikkojen mukaan Pohjois-Korean kovat puheet eivät todennäköisesti vaikuta millään tavoin nykytilanteeseen, vaan niiden tarkoituksena on antaa maalle etulyöntiasema tulevissa rauhanneuvotteluissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?