Ruotsalaisastronautin matka saattaa viivästyä ensi vuoteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsalaisastronautin matka saattaa viivästyä ensi vuoteen

Pohjoismaiden ensimmäisen astronautin, ruotsalaisen Christer Fuglesangin, pääsy avaruuteen saattaa vaarantua, koska avaruussukkula Discoveryn tietokoneissa on havaittu vikaa.

7.11.2006 18:46

Discoveryn tietokoneet on ohjelmoitu virheellisesti niin, että ne kuvittelevat tulevan vuoden ensimmäisen päivän olevankin kuluvan vuoden 366:s. Tämä aiheuttaa monimutkaisia synkronointiongelmia Houstonin lennonjohdon kanssa.

Tietokonevian vuoksi laukaisun pitää tapahtua mielellään ennen 17. joulukuuta, vaikka 18. joulukuutakin saattaa olla mahdollinen.

Aikaisempien tietojen mukaan aikaa laukaisuun olisi ollut 26. joulukuuta saakka. Jos kaikkea ei ehditä saada ajoissa valmiiksi, siirtynee lähtö ensi vuoden puolelle.

Laukaisun ajankohta riippuu täysin siitä, milloin Kansainvälinen avaruusasema ISS on oikeassa kohdassa kiertoradallaan. Fuglesangin ja hänen kuuden muun astronauttikollegansa on määrä matkustaa avaruusasemalle kahdeksi viikoksi jatkamaan sen rakennustyötä.

Discoveryn miehistön on tällä kertaa muun muassa tarkoitus saada valmiiksi avaruussukkulan sähköjärjestelmä. Tätä varten Fuglesang tekee kaksi avaruuskävelyä yhdessä kollegansa Robert Curbeamin kanssa.

Hiukkasfysiikan tohtori Fuglesang, 49, on valmistautunut avaruuslentoonsa jo 14 vuotta. Sitä ennen hän on muun muassa työskennellyt Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä Genevessä.

(STT-TT)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?