Dosentti Luukkanen: Medvedev tarvitsee auktoriteettia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dosentti Luukkanen: Medvedev tarvitsee auktoriteettia

Dosentti Arto Luukkanen Renvall-instituutista sanoi Dmitri Medvedevin ovensuukyselyissä saaman alle 70 prosentin tuloksen kuulostavan vielä "pikkaisen pahalta" tulevan presidentin kannalta.

2.3.2008 22:03

Hän uskoi kuitenkin, että ennakkosuosikki vielä kipuaa lopullisissa tuloksissa yli 70 prosentin.

- Tärkeää on, että uusi presidentti saa selvän ja vahvan valtakirjan. Eliitti haluaa, että vallanvaihto tapahtuu mahdollisimman vakuuttavasti, hän sanoi. Äänestysprosentiksi tämä vaatisi noin 70.

Medvedeville rakennetaan nyt Luukkasen mukaan legitimiteetti: hän on laillisesti ja suurella enemmistöllä valittu. - Toinen tärkeä asia on auktoriteetti. Sen hän on saanut lahjatavarana Putinilta, ja hankkii sen itse myöhemmin.

Oppositio on Venäjällä arvostellut vaaleja kovin sanoin ilveilyksi ja farssiksi. Luukkanen sanoo ymmärtävänsä oppositiota. Toisaalta hän toteaa, että Venäjä on nyt demokratiansa tässä vaiheessa.

- Venäjä ei ole demokratia eikä totalitarismi, se on jotain siinä välissä.

- Eliitti valitsi omansa ja kansalle annettiin mahdollisuus osallistua vaaleihin vaikka tiedettiin kuka on voittaja. Jos ihmiset äänestivät Medvedeviä, he äänestivät varmasti jatkuvuuden ja ennustettavuuden takia, Luukkanen kuvailee.

- Nyt johtajaksi tulee eliitin jäsenistä kansainvälistä kokemusta saanut kielitaitoinen nuori yliopistomies. Voisi ajatella, että se on askel eteenpäin, Luukkanen miettii. Samalla hän kuitenkin toteaa, että eiväthän nämä "oikeat" vaalit olleet.

-Mitkä vaalit ne ovat, jos voittaja valitaan edeltäjän ennakkoäänillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?