Asiantuntija tyrmää venäläisten "superpommin"

Julkaistu:

Venäjä esitteli toissa päivänä maan televisiossa uuden superpomminsa. Suomalainen sotilasasiantuntija pistää kuitenkin jäitä hattuun venäläisten väitteille.

- Tämä liittyy kilpailuasetelmaan, jossa Venäjä yrittää kuroa umpeen Yhdysvaltain sotilasteknologisen etumatkan, sanoo maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen asiantuntija, majuri Juha Mäkelä IS:lle.

- En kuitenkaan sanoisi, että tämä tuli edes rinnalle kilvassa.

Venäläiset kertoivat muun muassa pommin olevan neljä kertaa voimakkaampi kuin amerikkalaisten vastaava ase. Kuvissa näytettiin, kuinka suurikokoinen pommi pudotettiin lentokoneesta testialueelle, jossa se räjähti synnyttäen valtavan tulipallon ja savupatsaan.

Pommista käytettiin lempinimeä "kaikkien pommien isä". Tämä oli suora kuittaus Yhdysvalloille, jonka jo vuosia sitten kehittämästä MOAB-pommista on käytetty nimeä "kaikkien pommien äiti".

- Testi osoitti, että tämä uusi ase on verrattavissa tehokkuudeltaan ja kyvyiltään ydinaseeseen, hehkutti kenraali Aleksandr Rukshin Venäjän ykköskanavan uutisessa.

Myöhemmin jutussa näytettiin vielä tuhoutuneita rakennuksia ja autoja sekä palanutta maata.

Mäkelän mukaan pommia ei voi verrata ydinaseeseen muuten kuin ehkä propagandamielessä.

- Voi myös kysyä, onko tällaisen pommin käyttö tarpeen missään. Se aiheuttaa valtavaa tuhoa asutuskeskuksissa, joten siinä mielessä pommia ei voi sanoa ekologiseksi, Mäkelä pohtii.