Miehiä houkutellaan isyyslomalle Japanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Miehiä houkutellaan isyyslomalle Japanissa

Japanissa miehiä houkutellaan jäämään isyyslomalle lakimuutoksin. Muutokset ovat osa yritystä nostaa Japanin alhaista syntyvyyttä.

Mitsuhiro Sato leikkii kolmivuotiaan poikansa kanssa. Japanissa koti-isyys on harvinaista.

2.7.2010 15:34

Nykyisin japanilaismiehistä vain yksi prosentti käyttää mahdollisuutensa isyyslomaan.

Monet hyväpalkkaiset miehet pelkäävät, että isyysvapaan pitäminen haittaa etenemismahdollisuuksia uralla ja vahingoittaa suhteita työtovereihin.

- Kun päätin jäädä lomalle, vanhempani kertoivat minulle, että se oli työelämäni loppu, sanoo tuotekehittäjänä työskentelevä Masaaki Hashimoto.

- Se on kuin laittaisimme miinusmerkin nimemme eteen. Aiheutamme hankaluuksia työtovereillemme, kun emme ole tekemässä osaamme, pohtii Hiroyuki Ogino.

Uudistettu lasten- ja perheenhoitovapaita koskeva laki tarjoaa isille mahdollisuuden olla kauemmin isyysvapaalla lapsiensa syntymän jälkeen.

Lain mukaan työantajat ovat myös velvollisia lyhentämään alle kolmevuotiaiden lasten isien työpäiviä kuuteen tuntiin, jos työntekijä näin haluaa. Joissakin tapauksissa isät vapautetaan ylitöiden tekemisestä.

Miehessä tärkeämpää lapsirakkaus kuin tulot

Pieni koti-isien ryhmä Iku-men on noussut julkisuuteen viime aikoina. Ryhmään kuuluu tunnettuja japanilaisia, jotka ovat halunneet jäädä kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan.

- Heräsin kuudelta aamulla laittamaan laittamaan lapsille lounaseväät mukaan ja vahdin, että lapset lähtivät kouluun. Nyt todella ymmärrän ne vaikeudet, jotka vaimoni täytyi kohdata, kertoo 35-vuotias japanilainen näyttelijä ja laulaja Takeshi Tsuruno.

Iku-menien kaltaista asennemuutosta tarvitaan, sillä japanilaismiehet käyttävät teollisuusmaissa vähiten aikaa lastenhoitoon ja kotitöihin.

Suosittu japanilainen deittisivusto O-net kysyi 900 naimattomalta naiselta, mikä on heille tärkeintä aviomiehessä. Deittipalvelun selvityksen mukaan eniten pisteitä ropisi miehille, joilla on hyvä asenne kotitöitä ja lastenhoitoa kohtaan. Jopa 88 prosenttia vastanneista piti tätä erittäin tärkeänä. 75 prosenttia naisista listasi kärkipäähän miehen tulotason.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?