Proeskia muistellaan tänään Makedoniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Proeskia muistellaan tänään Makedoniassa

Pääkaupunki Skopjen kadut täyttyivät eilen murtuneista surijoista sen jälkeen, kun tieto maan suosituimman artistin Todor "Tose" Proeski kuolemasta auto-onnettomuudessa levisi yli Balkanin.

17.10.2007 6:37

Valtion tv-kanavat keskeyttivät normaalin ohjelmatarjontansa ja ryhtyivät lähettämään uutisia onnettomuudesta. Radiokanavat soittivat Proeskin hittejä ja koululaiset kyynelehtivät luokkahuoneissaan.

Makedonian hallitus julisti tämän päivän viralliseksi surupäiväksi ja keskeytti eilen oman istuntonsa. Parlamentissa vietettiin minuutin hiljainen hetki "legendan muistoksi".

Proeskia suorastaan palvottiin koko entisen Jugoslavian alueella, ja hänet äänestettiin vuosikaudet yhdeksi koko Balkanin suosituimmaksi artistiksi.

- Tämä päivä on erittäin traaginen Makedonian kansalle, samoin kuin kaikille musiikkia rakastaville ihmisille ympäri Euroopan ja maailman, EU:n erityisedustajana Makedoniassa toimiva Erwan Fouere totesi eilen.

Proeski tuli koko Euroopan tietoisuuteen viimeistään Turkissa pidetyissä euroviisuissa 2004. Hän sijoittui Istanbulissa neljänneksitoista kappaleellaan Life, jonka alkuperäinen nimi on Angel Si Ti (suom. Olet enkeli). Suomea samaisissa viisuissa edustanut Jari Sillanpää karsiutui jo semifinaalivaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?