Puolan lentoturman pilotti nauhalla: "Jos emme laskeudu, he tappavat minut" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puolan lentoturman pilotti nauhalla: "Jos emme laskeudu, he tappavat minut"

Puolalaisen tv-kanavan mukaan tutkijat ovat onnistuneet purkamaan uuden, selkäpiitä karmivan lauseen presidentti Lech Kaczynskin turmakoneen mustasta laatikosta.

15.7.2010 8:46

- Jos emme laskeudu, he tappavat minut, turmakoneen kapteeni Arkadiusz Protasiuk sanoo nauhalla TVN24:n mukaan.

Puolalaiset viranomaiset eivät ole vahvistaneet virallisesti tv-kanavan tietoja.

Puolen oikeusministeri Krzysztof Kwiatkowski kertoi kuitenkin lehdistötilaisuudessa, että tutkijat ovat onnistuneet selvittämään mustalta laatikolta joitakin osiota, jotka ovat tähän asti olleet epäselviä. Hänen mukaansa tiedot tullaan julkistamaan myöhemmin.

Puolalainen ilmailuasiantuntija Robert Zavada pitää mahdollisena, että lentäjiä painosti laskeutumaan joko itse presidentti tai koneessa mukana ollut ilmavoimien komentaja.

- Jos nyt raportoitu lause osoittautuu paikkansapitäväksi, me tajuamme, kuinka päättäväinen lentäjä oli. Se, että hän ei vetänyt konetta ylös uuteen laskeutumiseen kertoo siitä, että hän pelkäsi tehdä niin, Zavada sanoi Gazeta.ru:n mukaan.

Puolassa muistetaan yhä hyvin, kuinka Kaczynskin toinen lentäjä ei suostunut laskeutumaan vuoden 2008 sodan aikana Georgiassa lentokentälle, jonka läheisyydessä käytiin taisteluja Venäjän joukkojen kanssa. Presidentti suuttui lentäjälle ja haukkui tämän julkisesti pelkuriksi.

Warsaw Business Journalin mukaan on yhä epäselvää, missä vaiheessa laskeutumista pilotti lausui pahaenteisen lauseensa ja mihin asiayhteyteen se liittyi.

Puolan presidentin kone putosi Venäjän Smolenskissa huhtikuun alussa. Kaikki koneessa olleet 96 ihmistä saivat surmansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?