Clintonin ja Obaman taistelu voi jatkua pitkään

Julkaistu: , Päivitetty:

On täysin mahdollista, että marraskuun presidentinvaalien taisteluasetelmat eivät selviä vielä tänään järjestettävissä kaikkien aikojen supertiistain esivaaleissa ja vaalikokouksissa.

Tiukin taistelu käydään demokraattisen puolueen ehdokkuutta tavoittelevien Hillary Clintonin ja Barack Obaman välillä. Jännitys on kasvanut käsinkosketeltavaksi Obaman lisättyä viime päivinä kannatustaan mielipidemittauksissa ja käännettyä tiedotusvälineiden huomion kampanjaansa.

Senaattori Ted Kennedyn, edesmenneen presidentti John F. Kennedyn tyttären Caroline Kennedyn, Kalifornian kuvernöörin Arnold Schwarzeneggerin vaimon, Kennedyjen mahtisukuun kuuluvan Maria Shriverin, tv-juontaja Oprah Winfreyn sekä muusikko Stevie Wonderin taitavasti ajoitetut ulostulot Obaman puolesta ovat tuoneet mustan senaattorin kampanjalle paljon kallista tv-julkisuutta. On syntynyt vaikutelma, että Obamalla on nyt mahtava loikka päällä.

Supertiistai saattaa päätyä demokraattien osalta ratkaisemattomaan tasapeliin, jos Obama voittaa Kaliforniassa ja pystyy napsimaan etelän keskisuurten osavaltioiden puoluekokousedustajia siten, että se korvaa Hillary Clintonin varmalta vaikuttavan voiton New Yorkissa.

On täysin mahdollista, että Clintonin ja Obaman kaksinkaistelu jatkuu maaliskuun alkuun, jolloin järjestetään tärkeät Ohion ja Texasin ja esivaalit.

Republikaanien puolella Arizonan senaattori John McCain on kuronut tuoreimmissa mielipidemittauksissa siinä määrin selvän eron päävastustajaansa, Massachusettsin entiseen kuvernööriin Mitt Romney'iin, että republikaanien presidenttiehdokas saattaa selvitä jo tämän päivän äänestyksissä.

Romney on onnistunut viime päivinä kirimään McCainin etumatkaa esivaalien tärkeimmässä osavaltiossa Kaliforniassa. Rasmussen Reports -mielipidemittauksen mukaan McCain ja Romney ovat Kaliforniassa tasalukemissa 38-38.

Mutta McCain on siinä määrin selkeässä johdossa seuraavaksi tärkeimmissä osavaltioissa New Yorkissa, Illinoisissa, Missourissa ja New Jerseyssä, että hänellä on hyvät mahdollisuudet korvata Kalifornian mahdollinen tappio. Georgiassa ja Tennesseessä McCainille on luvassa tasaväkinen kamppailun uskonnollisen oikeiston ääniä keräävän Arkansasin entisen kuvernöörin Mike Huckabeen ja Romneyn kanssa.

Supertiistain tuloksia ennakoitaessa on syytä pitää mielessä, että tiedotusvälineiden teettämät mielipidemittaukset on tehty usein alle tuhannen hengen otannoilla, jolloin mittauksen virhemarginaali on viiden prosentin luokkaa. Tuohon hahloon saattaa mahtua myös demokraattisen puolueen presidenttiehdokkuuden kohtalo.