Mielenosoittajat lopettivat protestinsa Bangkokissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mielenosoittajat lopettivat protestinsa Bangkokissa

Tilanne Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa rauhoittui tiistaina, kun maan entisen pääministerin Thaksin Shinawatran kannattajat lopettivat viikkoja kestäneen protestinsa.

Thaimaassa hallituksen vastaisten mielenosoitusten johtajat sanovat, että väkijoukko alkaa hajaantua ja mielenosoitukset laantua.­

14.4.2009 7:36 | Päivitetty 14.4.2009 17:18

Tuhannet hallituksen vastaiset mielenosoittajat vetäytyivät hallintorakennuksen edustalta.

Viranomaiset antoivat pidätysmääräykset maanpaossa elävästä Thaksinista ja 13 protestijohtajasta. Heistä neljä on jo poliisin huostassa. Johtajia syytetään muun muassa laittomuuksiin yllyttämisestä ja poikkeustilalakien rikkomisesta.

Kaksi ihmistä sai maanantaina surmansa ja yli 120 loukkaantui Bangkokin verisissä mellakoissa. Noin 2 500 punapaitaista mielenosoittajaa jäi edelleen yöksi pääministerin kanslian ulkopuolelle.

Suuri joukko sotilaita saartoi yöllä mielenosoittajat. Aamunkoitteessa heitä kehotettiin kovaäänisillä hajaantumaan tai vastaamaan seurauksista.

- Meidän oli lopetettava, koska emme voineet vaarantaa kannattajiemme henkeä, protestijohtajiin kuuluva Jatuporn Prompan sanoi.

Punapaidat busseillamaakuntiin

Tuhansia punapaitoja alettiin tiistaina kuljettaa busseilla takaisin heidän kotimaakuntiinsa.

Suuri osa Thaksinin kannattajista tulee maaseudulta. Monet vannoivat kuitenkin lähtiessään, että taistelu jatkuu.

- Ei se tähän lopu. Me palaamme vielä. Johtajamme tapaavat uudenvuoden jälkeen ja keskustelevat seuraavista siirroista, Nattawut Saikuar sanoi.

Pääministeri Abhisit Vejjajivalle mielenosoittajien vetäytyminen toi kaivatun hengähdystauon ja jonkinlaisen voiton Pattayassa koetun kirvelevän nöyryytyksen jälkeen.

Kaakkois-Aasian maiden huippukokous jouduttiin viikonloppuna keskeyttämään mellakoinnin vuoksi.

Vaikka Abhisit saikin tilanteen lopulta hallintaansa, ongelmat ovat jäljellä. Tarkkailijoiden mukaan Thaimaa on edelleen syvästi kahtia jakautunut yhteiskunta.

Pääministerin mukaan poikkeustila pysyy varmuuden vuoksi edelleen voimassa Suur-Bangkokin alueella.

Hallitus päätti jatkaa thaimaalaista uudenvuodenjuhlaa eli songkrania kahdella lisäpäivällä perjantaihin asti.

Viime päivien mellakoinnista huolimatta juhlatunnelma näytti tiistaina olevan nousussa Bangkokissa. Ihmisiä ilmaantui kaduille kastelemaan toisiaan vedellä, kuten perinteeseen kuuluu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?