Yhdysvaltain senaattia varoitettiin al-Qaidan hyökkäyksistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Senaattia varoitettiin al-Qaidan hyökkäyksistä

Yhdysvakltain korkeimmat tiedusteluviranomaiset varoittivat eilen senaatin tiedusteluvaliokuntaa al-Qaida-terroristijärjestön suunnittelevan laajamittaista hyökkäystä Yhdysvaltain maaperällä seuraavien kuuden kuukauden sisällä.

Yhdysvaltain kansallinen tiedustelujohtaja Dennis Blair varoitti al-Qaidan laajamittaisesta hyökkäyksestä Yhdysvaltain maaperällä seuraavien kuuden kuukauden sisällä.

3.2.2010 11:10

Kansallisen tiedustelujohtajan Dennis C. Blairin esittämä turvallisuusarvio oli New York Times -lehden mukaan huomattavasti synkempi kuin vuosi sitten, jolloin hän painotti al-Qaida-verkoston toimintakyvyn heikentämisessä saavutettuja edistysaskeleita ja piti maailmanlaajuista talouskriisiä Yhdysvaltain suurimpana turvallisuusuhkana.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajan, demokraattisenaattori Dianne Feinsteinin kysymykseen terroristihyökkäyksen todennäköisyydestä seuraavien 3-6 kuukauden sisällä, Blair vastasi pitävänsä al-Qaidan iskua ykköshuolenaan.

Viitaten joulupäivänä epäonnistuneeseen yritykseen räjäyttää Detroitia lähestynyt matkustajakone Blair ja muut tiedustelujohtajat totesivat al-Qaidan muuttaneen taktiikkaansa siten, että se kykenisi iskemään entistä tehokkaammin amerikkalaisia kohteita vastaan sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla.

- Vaarana ei ole se, että meihin suunnattaisiin syyskuun 11. päivän kaltainen isku. Al-Qaida on muuttamassa taktiikkaansa siten, että sen toimia on usein hyvin vaikea havaita, CIA:n johtaja Leon E. Panetta varoitti.

Blair kantoi erityistä huolta Yhdysvaltain tietoverkkoihin ja tietoliikenneyhteyksiin suunnatuista hyökkäyksistä.

Kiinasta hoidetun tunkeutumisen Google-hakupalveluyhtiön palvelimille ja muiden verkkohyökkäysten lisääntymisen pitäisi Blairin mielestä olla herätyshuuto kaikille niille, jotka ovat vähätelleet tietokonesodankäynnin mahdollisuutta.

- Arkaluontoisia tietoja varastetaan päivittäin sekä hallituksen että yritysten verkoista, mikä horjuttaa luottamustamme informaatiojärjestelmiimme ja siellä välitettävään tietoon, Blair totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?