Verilöyly Wall Streetillä - myös Aasia panikoi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Verilöyly Wall Streetillä - myös Aasia panikoi

Pörssikurssit ovat taas painajaismaisessa pudotuksessa. Wall Streetillä kurssit sukelsivat keskiviikkona rajusti, kun sijoittajat hermoilivat synkkien talousuutisten ja Yhdysvaltain autovalmistajien vaikeuksien takia.

20.11.2008 8:47

Teollisuuspainotteinen Dow Jones -indeksi heikkeni 5,1 prosenttia ja päätyi alle 8 000 pisteen, mikä on alin lukema sitten vuoden 2003. Teknologiavetoinen Nasdaq vajosi 6,5 prosenttia ja S&P 500 -indeksi 6,5 prosenttia.

Päivän kovimpia laskijoita olivat pankkijätti Citigroup, jonka osake rojahti yli 23 prosenttia ja autojätti Ford, jonka kurssi tipahti 25 prosenttia.

Pankkituen muutos painoi koko rahoitusalaa. Bank of American osake luisui 14 ja JP Morgan Chase 11,4 prosenttia.

Markkinoiden jatkokehitys on hämärän peitossa pankkien ja autoalan mahdollisesti saamia tukia koskevan epävarmuuden voimistuessa, uutistoimisto Startel kirjoittaa. Yhtiöiden kolmannen neljänneksen tulokset ovat tähän mennessä laskeneet keskimäärin 17 prosenttia.

Nikkei pakitti 6,9 prosenttia

Aasiassa pörssikurssien syöksykierre on jatkunut tänään niiin, että Tokion Nikkei 225 -indeksi heikkeni 6,9 prosenttia. Lähes yhtä jyrkkiä pudotuksia on nähty myös muissa Aasian tärkeimmissä pörsseissä, kuten Hong Kongissa ja Soulissa.

Erityiseesti suurten aasialaisten vientiyritysten kurssit ovat pudonneet. Sijoittajat uskovat niiden tulosten putoavan rajusti, kun tärkeitä vientimaita koetteleva talouden taantuma vähentää kysyntää. Tällaisia yhtiöitä ovat muun muassa japanilaiset viihde-elektroniikan valmistajat, kuten Sony ja suuret autonvalmistajat.

Eurooppaan laskuavaus

Maailmanlaajuisen kurssilaskun odotetaan jatkuvan tänään Euroopassa, kun osakekauppa alkaa aamupäivän aikana. Reutersin keräämän aineiston perusteella Lontoon, Frankfurtin ja Pariisin pörssien kurssilaskuksi arvioidaan reilut kaksi prosentttia kaupankäynnin avauksessa.

Myös Helsingissä kurssilaskun odotetaan jatkuvan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?