Britannia tiukensi sotilaidensa vaitiolomääräyksiä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Britannia tiukensi sotilaidensa vaitiolomääräyksiä

Britannian puolustusministeriö on puuttunut kovalla kädellä brittisotilaiden oikeuteen kertoa palveluksestaan, kertoi Guardian-lehti perjantaina.

10.8.2007 8:20

Lehden tietojen mukaan uudet määräykset kieltävät myös muun muassa kyselyihin ja nettikeskusteluihin osallistumisen sekä nettipäiväkirjan pitämisen, mikäli niissä annetut tiedot liittyvät puolustusasioihin. Sama koskee tekstiviestejä ja sähköposteja.

Valokuvien sekä video- tai äänimateriaalin levittäminen on sekin pannassa, paitsi jos se uusien määräysten mukaisesti "auttaa ylläpitämään tai jos mahdollista, parantamaan puolustusvoimien mainetta". Ministeriö on myös kieltänyt palvelusta koskevien haastattelujen antamisen ja kirjojen kirjoittamisen korvausta vastaan.

Aiempien sääntöjen mukaisesti sotilaat tarvitsivat esimiehensä luvan, jos he halusivat puhua Britannian puolustukseen liittyvistä asioista julkisuudessa. Esimerkiksi nettikeskusteluihin ei tällöin vielä puututtu.

Ihmisoikeusasianajajien mukaan puolustusministeriön uudet määräykset saattavat rikkoa ilmaisunvapautta.

Guardianin haastattelema puolustusministeriön viestintäjohtaja Simon McDowell torjui asianajajien syytökset.

- Tässä ei ole kyse (sotilaiden) suiden tukkimisesta. Asetimme uusia käytäntöjä, jotta kaikki tietävät mitkä säännöt ovat. Nyt Iranin tapahtumien kaltaiset vahingot ovat paljon epätodennäköisempiä, McDowell sanoi.

Britanniassa nousi kohu keväällä, kun Iranin panttivankinaan pitämät brittisotilaat saivat armeijalta luvan myydä tarinansa lehtiin. Heidän väitettiin saaneen haastatteluistaan jättipalkkiot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?