Paavi: Usko auttaa arvostelun edessä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paavi: Usko auttaa arvostelun edessä

Paavi Benedictus XVI on joutumassa virkakautensa syvimpään kriisiin jatkuvasti paisuvan pedofiliaskandaalin vuoksi. Palmusunnuntain messussa paavi antoi ymmärtää, että hänen uskonsa auttaa häntä kestämään myös arvostelun.

28.3.2010 17:23

Ennen messua 82-vuotias paavi kierteli Pyhän Pietarin aukiolla erikoisvalmisteisessa ajoneuvossaan - popemobilessa - tervehtimässä pyhiinvaeltajia, joita oli kerääntynyt paikalle kymmeniätuhansia.

Paavi ei maininnut suoraan pedofiliaskandaaleja, joita on tullut esiin viime aikoina katolisen kirkon piirissä. Pappien hyväksikäyttämiä uhreja on tullut esiin useissa maissa, ja viime aikoina arvostelu on kohdistunut yhä suoremmin myös paaviin hänen piispanaikaisten toimiensa vuoksi.

Benedictus sanoi saarnassaan, että usko antaa "rohkeutta olla pelkäämättä hallitsevan mielipiteen pikkusieluista juoruilua".

Hän sanoi myös, miten ihminen voi joskus "vajota mitä alhaisimmalle tasolle" ja "upota synnin ja vilpillisyyden suohon".

Messussa luettiin myös rukous, jossa pyydettiin Jumalan apua "nuorille ja niille, jotka opettavat ja suojelevat heitä". Vatikaanin radion mukaan rukous heijasti katolisen kirkon "tuntemuksia tänä vaikeana aikana, jolloin se joutuu kohtamaan pedofilian vitsauksen".

Syytöksiä selvitetään

Itävallan katolinen kirkko ilmoitti sunnuntaina nimittäneensä ulkopuolisen selvittäjän tutkimaan syytöksiä hyväksikäytöstä.

Wienin arkkipiispa Christoph Schönborn sanoi, että selvitykset on tehtävä kirkon ulkopuolella, jotta tutkimusten puolueettomuus voidaan taata.

Sveitsissä presidentti Doris Leuthard vaati, että pedofiilipapit on pantava mustalle listalle, jotta he eivät pääsisi enää tekemisiin lasten kanssa.

-On tärkeää, että pedofiilit - olivatpa he sitten pappeja, opettajia tai muita lasten kanssa työskenteleviä - eivät enää pääse kosketuksiin lasten kanssa, presidentti sanoi sveitsiläislehden verkkosivulla.

Saksalaisen Stern-lehden kyselyn mukaan luottamus paaviin on kutistunut 38 prosentista 24 prosenttiin pelkästään tammikuun aikana. Katolisen kirkon uskottavuus on puolestaan hiipunut 29 prosentista 17 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?