Venäläiset hymistelevät VR:lle: Tervetuloa tänne junailemaan! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläiset hymistelevät VR:lle: Tervetuloa tänne junailemaan!

Suomen junakaaos herättää huvitusta Venäjällä. Naapurimaan junaliikenne toimii ilman suurempia viivästyksiä.

Vaunupalvelija Tatjana Naljotova ihmetteli Suomen junakaaosta. Hänen junansa lähti eilen Pietarista kohti Tsheboksarya.

24.2.2010 12:07

- Tervetuloa vaan kaikki suomalaiset junailemaan Venäjälle! Meitä ei lumi pysäytä, toivotti Moskovan rautatieaseman päivystäjä Sergei Gagarin Pietarissa ja hymyili leveästi.

Vaikka Pietarin ja Moskovan kaupungit ovat olleet kaaoksessa lumentulon takia, Venäjän junaliikenne on pelannut koko talven ilman suurempia viivästyksiä.

Ainoastaan Kaukasukselta on uutisoitu viime päivinä ongelmista, jotka ovat johtuneet lumivyöryistä.

Lisäksi Moskovan ja Pietarin välillä kulkeva uusi huippunopea Sapsan-juna on myöhästellyt, mutta kyse on ollut yleensä vain kymmenistä minuuteista.

- Sapsan on saksalaisvalmisteinen uusi juna, joka kulkee varsin matalalla eikä sen vuoksi selviä lumesta niin hyvin kuin meidän omat junamme, vaunupalvelija Galina Vladimirovna selvitti.

Vanha kalusto ei vähästä hätkähdä

Venäjän rautatieverkostoa voi verrata ihmisen verisuonistoon: niin tiheä ja niin tärkeä se on maan elämälle. Kalusto on kenties vanhanaikaista, mutta juuri siksi se ei myöskään kovin vähästä hätkähdä.

Tämä on tiedostettu myös VR:llä. Yhtiön työryhmä kävi viime viikolla hakemassa oppia Pietarissa, ensi viikolla matka suuntautuu Moskovaan.

Eri asia sitten on, kuinka avoimesti venäläiset haluavat lumitekniikoistaan VR:lle kertoa. Ainakaan julkisuuteen ei haluta lumioppeja ilmaiseksi jaella.

- Se on meidän kaupallinen salaisuutemme. Minä en voi sanoa tähän sen enempää, Gagarin kuittasi IS:lle.

Vaunupalvelija Tatjana Naljotova vahvisti, ettei hänen junansa ole myöhästellyt vielä lainkaan. Naljotova lähti eilen Pietarista kohti Tsheboksarya, jonne päästään tänään iltapäivällä liki 22 tunnin matkanteon jälkeen.

- Rautateitä aurataan nyt ympäri vuorokauden. Vaihteet puhdistetaan lumesta kovalla ilmanpaineella ja tarvittaessa käsivoimin, Naljotova kuvaili.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?