Milosevicin veressä ei merkkejä myrkystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Milosevicin veressä ei merkkejä myrkystä

Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin ruumiissa ei ole havaittu merkkejä myrkystä. YK:n sotarikostuomioistuimen pitämässä lehdistötilaisuudessa kerrottiin tänään, että tutkimuksia kuitenkin jatketaan vielä.

17.3.2006 0:00

Sotarikostuomioistuimen puheenjohtaja Fausto Pocar sanoi, että hollantilaiset asiantuntijat eivät olleet havainneet merkkejä myrkystä eivätkä myöskään merkkejä rifampisiini-antibiootista.

Hollantilainen asiantuntija, joka oli tutkinut Milosevicia tämän vielä eläessä, on kertonut Milosevicin veressä olleen merkkejä rifampisiinin käytöstä. Asiantuntija sanoi Milosevicin nauttineen ehkä antibioottia tavoitteenaan päästä Moskovaan sairaalahoitoon. Rifampisiini on tuberkuloosilääke, joka ehkäisee Milosevicin käyttämien lääkkeiden vaikutusta.

Milosevicin kuoleman jälkeen julkistetussa kirjeessä Milosevic kirjoitti epäilevänsä, että hänet yritetään myrkyttää. Milosevic pyysi joulukuussa tuomioistuimelta lupaa matkustaa hoidettavaksi Moskovaan, mutta tuomioistuin ei suostunut pyyntöön.

Tiedotustilaisuudessa lainatun asiantuntijalausunnon mukaan rifampisiinin jäljet katoavat ruumiista jo parin vuorokauden kuluessa.

- Se ettei mitään jälkiä löytynyt, on vain osoitus siitä, että (Milosevic) ei ollut käyttänyt tai saanut rifampisiinia kuolemaansa edeltävinä päivinä.

Milosevic kuoli vankisellissään Haagissa sydänkohtaukseen viime viikon lauantaina. Milosevicin tukijat niin Serbiassa kuin Venäjälläkin ovat väittäneet, että hänet myrkytettiin. Milosevic sai vankilassa sydänlääkkeitä ja verenpainelääkitystä.

Arkun saapuminenjohti mellakkaan

Milosevic on määrä haudata huomenna syntymäkaupunkiinsa Pozarevciin. Hänen arkkunsa on ollut esillä Belgradissa torstaina ja perjantaina. Milosevicin arkun saapuminen Belgradin vallankumousmuseoon riistäytyi eilen täysin käsistä, kun lähes jokainen paikalle saapuneista yritti tunkeutua ensimmäisenä museon uumeniin. IS oli aivan vieressä, kun oven edessä päivystäneet turvamiehet kävivät kovin ottein kiinni ihmisiin.

Tilanne rauhoittui vasta, kun arkku saatiin yläkerran saliin ja Milosevicin puolueen jäsenet sen ympärille kunniavartioon.

Milosevicin arkkua kuljettanut harmaa tila-auto lipui vallankumousmuseon eteen vajaan tunnin aikataulusta myöhässä. Paikalla päivystäneet Milosevicin kannattajat ehtivät sitä ennen purkaa vihaansa Haagin tuomioistuimeen, Serbian ja Montenegron nykyiseen presidenttiin sekä hieman yllättäen - suomalaisiin.

- Presidenttini on myrkytetty. Hellman on tappaja, Srpkina -nimellä esiintynyt nainen huusi IS:lle.

Srpkina tarkoittaa "serbialaista" ja Hellman puolestaan suomalaista Matias Hellmania, joka on toiminut Haagin sotarikostuomioistuimen pr-miehenä entisen Jugoslavian alueella.

- Hellman palaa helvetissä, nainen raivosi ja esitteli IS:lle kaulaansa ripustamaansa kylttiä, jossa oli Milosevicin kuva ja teksti "sankarit eivät kuole, heistä tulee legendoja".

(IS-STT-Reuters)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?