Huippuavustaja arvosteli - Putin erotti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Huippuavustaja arvosteli - Putin erotti

Presidentti Vladimir Putin sai eilen rankasti lunta tupaan avustajaltaan Andrei Illarionovilta. Tämä Kremlin suorasukainen arvostelija haukkui Venäjän demokratian takapajulaksi ja ilmoitti samalla eroavansa, koska ei enää kestä työskennellä Putinin lähipiirissä.

28.12.2005 0:00

Kremlin vastaus tuli myöhään illalla: sen mukaan Illarionov ei eronnut vapaaehtoisesti vaan presidentti Putin erotti hänet.

Illarionov sai jo viime tammikuussa potkut vaikutusvaltaisesta asemastaan Venäjän edustajana ns. G8-maiden ryhmässä. Hän kuitenkin jatkoi vielä Putinin talousneuvonantajana.

Viime viikolla hän kuitenkin suomi kotimaataan rajusti sanoen "ettei Venäjä enää ole vapaa ja demokraattinen maa".

- On eri asia työskennellä osittain vapaassa maassa, jollainen Venäjä oli vielä kuusi vuotta sitten. Asia muuttuu toiseksi, kun poliittinen järjestelmä on muuttunut ja maa on lakannut kokonaan olemasta demokraattinen, Illarionov täydensi lausuntoaan eilen uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Illarionovilla meni sukset ristiin Putinin kanssa viime tammikuussa, kun hän nimitti öljy-yhtiö Jukosin päätymistä valtion omistukseen "vuoden huijaukseksi". Pätevänä ekonomistina pidetty Illarionov ei sulattanut Jukosin pääomistajan Mihail Hodorkovskin syyttämistä ja tuomitsemista vetopetoksista.

Hän kuitenkin jatkoi Kremlin palkkalistoilla erimielisyyksistä huolimatta.

- Pidin tärkeänä pysyä tehtävässäni niin kauan kuin minulla oli mahdollisuus tehdä jotain, kuten esittää mielipiteitäni. Tähän asti kukaan ei ollut rajoittanut tätä oikeuttani. Nyt tilanne on muuttunut, Illarionov kuvaili eilen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?