Puolet Japanin menestyskirjoista tehdään tekstiviesteistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Puolet Japanin menestyskirjoista tehdään tekstiviesteistä

Japanilainen lukiolaistyttö sai kustannussopimuksen, kun kirjoitti romaanin puolen vuoden tekstiviestittelyllä. Kymmenestä viime vuoden myydyimmästä romaanista jopa viisi on syntynyt samalla tavalla.

20.1.2008 17:18

New York Timesin mukaan "tekstarikirjojen" takana ovat saarivaltiossa suositut internet-sivut, joille harrastelijat voivat lähettää tekstiviesteinä omia jatkokertomuksiaan. Esimerkiksi lukion viimeistä luokkaa käynyt Rin, 21, tekstitteli yhteen tällaiseen palveluun, ja lopulta sadoista tekstiviesteistä koottiin 142-sivuinen romaani. Sitä on myyty 400 000 kappaletta ja se oli maan viidenneksi myydyin romaani viime vuonna.

Hänen edellään Japanin bestseller-kirjojen listalla on kolme muuta esikoiskirjailijaa, jotka tehtailivat romaaninsa kännykkää näppäillen.

Villitys on saanut päättäjät huolestumaan. Moni nuori kirjailijanalku runoilee kuukausittain itselleen yli 1000 euron puhelinlaskun. Kulttuurivaikuttajat puolestaan päivittelevät tekstiviestikirjojen luokattomuutta ja uskovat niiden rappeuttavan maan kirjallisuuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?