Pariisi pelkää jälleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisi pelkää jälleen

Ranskan esikaupungeissa kytee taas - vuosi valtavien lähiömellakoiden puhkeamisen jälkeen.

27.10.2006 7:03

Eri puolilla Pariisin lähiöitä poltettiin torstain vastaisena yönä kolme bussia. Matkustajat ehtivät juuri ja juuri paeta busseista Bagnoletissa ja Nanterressa.

Bagnoletin tapaus oli harvinaisen väkivaltainen: noin kymmenhenkinen osittain aseistettu nuorisoryhmä hyökkäsi yöbussiin ja uhkasi kuljettajaa aseella. Nuoret käskivät kuljettajaa ja matkustajia menemään ulos, ajoivat bussin kauemmaksi ja sytyttivät sen tuleen.

Bagnoletin asukkaat ovat hämmentyneitä, sillä lähiö on ollut melko rauhallinen.

Lehtikioskin pitäjä Jean Bernard Gibert pyörittelee päätään. Hänen mielestään tilanne Ranskan lähiöissä on menossa entistä levottomampaan suuntaan. Gibert toivoo poliisilta kovempia otteita lähiön ongelmanuorten suhteen, mutta lehteä ostava asiakas Marco Aniner on toista mieltä:

- Taustalla on todellisia ongelmia. Liikaa prekariteettia, työttömyyttä, kurjuutta. Näillä nuorilla ei ole rahaa mennä kahville tai ostaa lehteä. Poliisit kontrolloivat henkilöllisyyspapereita koko ajan ja provosoivat nuoria, turvallisuuspalveluyrityksessä töissä oleva Aniner sanoo.

- Sinä oletkin arabi ja mies, sinä uskallat liikkua kaduilla pimeän tultua. Minä en enää koskaan kävele illalla yksin täällä, se on liian vaarallista, lehtikauppiaan vaimo Françoise Gibert puuttuu puheeseen.

Osa epäilee myös poliisin kovien otteiden ruokkivan levottomuuksia.

- Yleensä konfliktit ovat pahimpia oikeistojohtoisissa lähiöissä, Bagnoletissa vasemmistolainen sosiaalipolitiikka on onnistunut tähän mennessä pitämään pahimmat autonpolttajat kurissa, sosiaalityöntekijä Fabien Rivet arvelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?