Moskovassa pidätettiin yli 200 mielenosoittajaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovassa pidätettiin yli 200 mielenosoittajaa

Mellakkapoliisit pidättivät yli 200 ihmistä Kremlin vastaisessa mielenosoituksessa Moskovassa. Pidätettyjen joukossa oli yksi marssin järjestäjistä, maailmankuulu shakkimestari Garri Kasparov.

Poliisit veivät maailmankuulun shakkimestarin Garri Kasparovin kuulusteluihin.­

14.4.2007 20:27 | Päivitetty 15.4.2007 7:12

Poliisi otti Kasparovin kiinni, kun hän yritti johtaa Toinen Venäjä -oppositioliittouman kannattajia Pushkinin aukiolle noin kilometrin päähän Punaisesta torista. Kaduilla oli tuhansia presidentti Vladimir Putinin arvostelijoita mutta myös satoja Kremliä tukevia nuoria.

Kasparov vietiin muutaman tunnin kuulustelujen jälkeen oikeuden eteen. Häntä vastaan nostettiin syytteitä laittomaan mielenosoitukseen osallistumisesta ja hallituksen vastaisista iskulauseista. Presidentin vastustajat olivat huutaneet "Venäjä ilman Putinia!" ja "Tarvitsemme toisenlaista Venäjää!".

- Hallinto osoitti tänään oikeat karvansa, todelliset kasvonsa. Mielestäni tämä oli suuri voitto oppositiolle, koska ihmiset pääsivät eteenpäin ja marssi toteutui, 44-vuotias Kasparov iloitsi.

Sisäministeriö ilmoitti lähettäneensä keskustaan 9 000 sotilasta ja poliisia. Vähintään tuhat poliisia saartoi Pushkinin aukion, ennen kuin kaikki Putinin vastustajat ehtivät kerääntyä yhteen. Poliisiasemalle raahattiin kovin ottein myös tiedotusvälineiden edustajia.

Kasparov tiesi, että hänet pidätetään mitä todennäköisimmin Moskovan mielenosoituksessa. Hän halusi kuitenkin saada asialleen huomiota.

- En ole yllättynyt. Luulen, että Kasparov halusi tulla pidätetyksi, joten hän lienee nyt tyytyväinen, arveli toinen oppositiojohtaja Irina Hakameda.

Kasparov voitti shakin maailmanmestaruuden vuonna 1985 kaikkien aikojen nuorimpana, 22-vuotiaana. Hän menetti mestaruuden 1990-luvulla, koska kieltäytyi englantilaisen haastajansa Nigel Shortin kanssa pelaamasta kansainvälisen shakkiliiton Fiden ottelussa.

Kasparov oli ajautunut riitoihin Fiden johtajan kanssa ja perusti oman liittonsa PCA:n (Professional Chess Association). Hän päihitti Shortin PCA:n ottelussa ja voitti myös myös IBM:n tietokoneen vuonna 1996.

Opposition kannattajat marssivat tänään Moskovassa presidentti Vladimir Putinia vastaan.­

Sisäministeriön mukaan kaduilla oli 9000 sotilasta ja poliisia.­

Poliisit ja mielenosoittajat ottivat rajusti yhteen Moskovan kaduilla.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?