Suomalaislentäjä: Fossett tarvitsee onnea - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaislentäjä: Fossett tarvitsee onnea

Barron Hiltonin Flying-M-ranchille ei ihan kuka tahansa pääse. Innokkaana ilmailuharrastajana hotellimiljardööri kutsuu tiluksilleen lähinnä ilmailulegendoja sekä omaa nimeään kantavan purjelentokilpailun voittajia.

Steve Fossett lähti maanantaina.

7.9.2007 7:25

Seikkailija Steve Fossett lähti maanantaina lennolle kaksipaikkaisella Bellancallaan samaiselta ranchilta, minkä jälkeen hän katosi.

Vuonna 1983 kutsu kävi 15-metristen luokan voittaneille suomalaisille purjelentäjille Antti Lehdolle ja Martti Koivulalle.

- Paikkana se on ihan vastakohta Suomelle, vuoristoa, erämaata - sellaista kuumaisemaa, Koivula kuvailee Pohjois-Nevadassa sijaitsevaa aluetta IS:lle.

Jos Fossettille sattui moottorivika, pakkolaskussa tarvitaan tuuria.

- Hyvällä säkällä siellä voi laskeutua lyhyelle stripille, mutta se pitää löytää ajoissa. Moottorikoneet eivät kauan liidä, Koivula pohtii.

Koivula kertoo, että heille näytettiin tuolloin kartasta myös paikkoja, joihin ei saa tehdä pakkolaskua.

- Siellä asui sellaisia yhteiskunnasta eristäytyneitä ryhmiä, jotka elävät omien lakiensa mukaan. Sinne ei poliisikaan uskaltanut mennä.

Noin 80 kilometriä ranchista etelään alkavat Sierra Nevadan vuorijonot. Fossettia etsivät partiot ovat arvuutelleet, tuliko mies arvaamattomien vuoristotuulien yllättämäksi.

Koivulan mukaan yläilmoissa tuuliolosuhteet ovat hyvät, mutta alempana rotkot voivat luoda pahoja pyörteitä.

- Jos on siellä hyvä ilma, voi olla kovempikin tuuli. Ranskan Alpeilla on kymmenen kertaa pahempi lentää kuin tuolla, moninkertainen purjelennon suomenmestari muistelee 26-vuotiaana kerättyjä lentokokemuksia Flying-M-ranchin yllä.

Koivula tutustui vierailullaan hyvin myös farmin isäntään, Barron Hiltoniin.

- Hän esitteli alueen, että "tästä 40 kilometriä tuohon suuntaan ja 80 kilometriä tuohon suuntaan", siinä on hänen maaplänttinsä, Koivula muistelee Hiltonin pitämää esitelmää kaikilla herkuilla varustetusta tilastaan.

- Meikäläisen mielestä vähän mauton, amerikkalainen tyyli, Koivula kuvailee Hiltonin pröystäilyä.

Barron Hilton on seurapiirijulkkis Paris Hiltonin isoisä ja kuuluisan hotelliketjun nykyinen puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?