IS esittelee: Tällainen on uusi Google Wave! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS esittelee: Tällainen on uusi Google Wave!

Yhä mutkattomampaa ja helpompaa viestintää netissä! Internetin mullistajaksi povattu Google Wave oli keskiviikkona lähettämässä testiversionsa 100000:lle koekäyttäjälle ympäri maailman.

Loppuvuodesta käyttöön tulevan Google Waven uskotaan mullistavan netin käyttötavat.­

30.9.2009 20:26 | Päivitetty 30.9.2009 20:43

Google Wave (suomeksi aalto) on huippunykyaikainen sähköposti, mutta siitä voi tulla myös kova uhkaaja Facebookille.

Eri ominaisuudet tuovat Google Waven lähelle Facebookia, Twitteriä ja muita sosiaalisen median suosikkeja - ja monin tavoin niiden ohikin.

Google Wavella voi kommunikoida omien kontaktien ja muiden kanssa monin aiempaa rikkaammin tavoin. Google toimii nettiselaimessa - paitsi että se ei pidä arkkikilpailija Microsoftin Internet Explorerista.

Tietokoneruudulla Google Wavessa on perusoletuksena vasemmassa yläkulmassa navigaatioruutu. Se toimittaa samaa tehtävää kuin Inbox-, Sent- ja Trash-kansioiden paikka sähköpostissa.

Vasemmassa alakulmassa on lista ja kuva kontakteistasi ja heidän statusviesteistään - siis kuten Facebookissa.

Kontaktiesi kirjasintyypistä näet, ovatko he sillä hetkellä online netissä. Nämä ovat eräitä hauskuuksia, joista on saatu vihiä jo Googlen Gmail-sähköpostista.

Ruudun keskiosa Google Wavessa on itse waveille eli aalloille, siis entisille sähköposteille. Täydentyessään jonkun vastauksilla tai lisäyksillä sähköpostiketju eli wave muuttuu kirjasimiltaan lihavoiduksi ja nousee viestiesi... ei vaan aaltojesi kärkeen.

Sähköpostit voivat waven myötä muuttua aiempaa enemmän keskusteluiksi. Niihin voi helpommin ottaa osaa monia ihmisiä, jotka "yhtyvät aaltoon".

Sähköpostin kynnys madaltuu

Google Wave tavallaan yhdistää pikaviestinnän, sähköpostin ja editoinnin. Aaltoihin voi saumattomasti laittaa multimediaa: videoita, karttoja, kuvia, ääntä.

Jo Gmail madalsi suhtautumista sähköpostiin, ettei sitä pidettäisi kirjenpostin lailla ikään kuin arvokkaana "virallisena postina". Wave laskee yhä tuota rajaa ryhtyä viestimiseen.

Erityisesti kuvien lähettäminen muuttuu Wavessa yksinkertaiseksi. Kuva tai kartta tai vastaava vain raahataan hiirellä tietokoneen työpöydältä Waveen - se on simppeli ominaisuus, joka sähköpostista on puuttunut.

Wave tulee tarjoamaan lukuisia erikoispalveluja, joista joistain tulee maksullisia. Esimerkiksi konferenssipuheluihin voi päästä osallistumaan Ribbit-gadgetin kautta vain kirjoittamalla numeronsa ja klikkaamalla.

Jos kavereita ei näy olevan paikalla, voit chatata Eliza-robotin kanssa. Eliza on virtuaalikontakti, jonka pitäisi osata puhua aallossa kanssasi mistä vain.

Waven tanskalaisista kehittäjäveljeksistä Lars Rasmussen on ihmetellyt, miksi sähköposti on yhä netin pääviestiväline, vaikka sillä on 20 vuotta vanhat muodot. Aiemmin Rasmussenit kehittivät Google Mapsin.

Kirjain kirjaimelta

Yksi Waven hauskuuksia on reaaliaikainen viestintä. Jos haluat, vastaanottaja näkee viestisi samalla kun kirjoitat sitä, kirjain kirjaimelta. Tämän uskotaan säästävän aikaa merkittävästi.

Wavessa on Facebookin ja vähän Gmailinkin tapaan jo nyt monia peli- ja muita sovelluksia. Niiden ympärille Google alkaa myös rakentaa liiketoimintaa.

Jo nyt Wavesta löytyvät esimerkiksi magneettikirjaimet, sudoku ja shakki.

Sähköpostiviestintää Google Wave muuttaa myös siten, että sanottua ja lähetettyä voi muuttaa eli editoida jälkeenpäin.

Kaikille tietysti myös näkyy, kuka on muuttanut mitäkin viestiä ja miten. Tämä tuo mukaan ryhmätyöpalvelu Google Documentsin ja tekstinkäsittelyohjelmien parhaita puolia.

Google oli antamassa Waven 100000:lle arvotulle koekäyttäjälle. Kiinnostusta oli osoittanut yli miljoona ihmistä. Netissä koekäyttökutsuja kaupattiinkin illalla yli 150 dollarin hintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?