Jeltsin - värikäs johtaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jeltsin - värikäs johtaja

Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin ura oli täynnä yllättäviä käänteitä. Jeltsinin aseman historiassa varmistaa monien asiantuntijoiden mukaan jo se, että hän oli ensimmäinen vaaleilla valittu johtaja Venäjän historiassa.

Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin ura oli täynnä yllättäviä käänteitä.

23.4.2007 18:13

Jeltsin astui toden teolla päivänpolitiikkaan, kun hän Moskovan puoluejohtajana sai kutsun tulla vetämään Mihail Gorbatshovin lanseeraamaa uudistuspolitiikkaa eli perestroikaa.

Välit puoluejohtaja Gorbatshoviin viilenivät lopulta, ja yhdessä vaiheessa Gorbatshov vannoi, ettei hän enää koskaan salli Jeltsinin nousta esiin.

Toisin kuitenkin kävi, sillä kun silloisessa Venäjän osatasavallassa pidettiin presidentinvaalit 1991, Jeltsin sai 57 prosenttia äänistä jo ensimmäisellä kierroksella.

Johtoon nousua Jeltsin joutui kuitenkin odottamaan saman vuoden loppuun, jolloin Neuvostoliitto hajosi ja Gorbatshov sai lähteä.

Jeltsin luotsasi maataan kohti läntistä markkinataloutta mutta kangerrellen.

Jeltsin kärsi pitkään sydänvaivoista, ja hän kertoikin myöhemmin saaneensa valtakautensa aikana viisi sydänkohtausta. Vuonna 1996 hänelle tehtiin laaja sydänleikkaus, minkä jälkeen alkoi kuitenkin erilaisten vaivojen ja sairauksien kierre.

Myös hänen alkoholinkäyttönsä herätti puheita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?