Kiinassa jälleen laaja lintuinfluenssatapaus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinassa jälleen laaja lintuinfluenssatapaus

Kiinassa vahvistettiin tiistaina uusi vakava lintuinfluenssatartunta. Kiinan itäosassa sijaitsevasta Anhuin maakunnasta löytyi 2 100 lintuinfluenssaan sairastunutta hanhea, kertovat Kiinan viranomaiset.

25.10.2005 0:00

Tartunta löydettiin vajaa viikko sitten ja alue on nyt eristetty. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan virus ei ole tarttunut ihmisiin.

Lintuinfluenssalöydön seurauksena on teurastettu 45 000 lintua.

Viranomaiset tiukensivat tiistaina varotoimia taudin leviämisen estämiseksi, kertoi uutistoimisto Xinhua. Useissa maakunnissa sekä esimerkiksi Pekingiin johtavien pääteiden varsille pystytettiin muun muassa desinfiointiasemia ja tarkkailupisteitä.

Kyseessä on jo kuudes tartuntatapaus Kiinassa tänä vuonna. Tautia havaittiin viimeksi viime viikolla Sisä-Mongoliassa. Tuolloin jouduttiin teurastamaan yli 90 000 lintua.EU kielsi lintujen tuonninEuroopan unioni kielsi tiistaina lemmikkilintujen ja luonnosta pyydystettyjen lintujen tuonnin EU:n ulkopuolelta lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Kiellon mukaan elävien lintujen, paitsi siipikarjan, tuonti kaupallisiin tarkoituksiin EU:n ulkopuolelta kielletään ainakin marraskuun loppuun saakka. Kielto astuu voimaan parin päivän sisällä.

Lemmikkilinnut asetetaan 30 päivän karanteeniin, jonka jälkeen niitä voi kuljettaa EU:n alueella. Lintuinfluenssaa vastaan rokotettuja lemmikkilintuja voi kuljettaa ilman karanteenia, jos ne ovat olleet oireettomia 10 vuorokauteen ennen kuljetusta. Myös kuljetukset eläintarhojen välillä sallitaan tietyin rajoituksin.Lintuinfluenssa huolettaa Pohjoismaiden johtoaPohjoismaiden pääministerit ovat huolissaan lintuinfluenssan leviämisestä. Pääministerit keskustelivat lintuinfluenssapandemiaan varautumisesta tiistaina Reykjavikissa Pohjoismaiden pääministereiden neuvottelussa.

Pääministerit pitävät Pohjoismaiden yhteistyötä tärkeänä uhkan torjumisessa.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen arvioi, että yhteistyöllä voi olla ratkaiseva merkitys uhkan torjumisessa.

- Jos kävisi niin onnettomasti, että influenssa alkaa levitä, niin on tärkeää, kuinka Pohjoismaiden yhteistyötä rokotteen tuotannossa ja jakelussa voidaan vahvistaa, Fogh Rasmussen sanoi.

Viime vuoden tsunamikatastrofi on johtanut siihen, että Pohjoismaiden yhteistä varautumista ulkomailla tapahtuviin katastrofeihin on terästetty. Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Pohjoismaiden konsulaatit varautuvat antamaan apua myös toisen maan kansalaisille onnettomuustilanteissa.

IS 25.10.2005 päivitetty klo 22.08

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?