Syytösryöppy BP:tä kohtaan kiihtyy - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syytösryöppy BP:tä kohtaan kiihtyy

Epäluulot Meksikonlahden öljyvuodosta vastuussa olevaa öljy-yhtiö BP:tä kohtaan lisääntyvät Yhdysvalloissa. Yhtiö on jo syytänyt mereen noin 1,5 miljoonaa litraa öljyä hajottavia kemikaaleja, jotka eivät ole tiettävästi tehokkaimpia mahdollisia.

Obaman mukaan öljyn- ja kaasunporaukselle asetettavia ympäristövaatimuksia tarkastellaan uudelleen.­

14.5.2010 20:00 | Päivitetty 14.5.2010 20:27

BP tekee syytösten mukaan ostot yhtiöltä, johon sillä on taloudellisia siteitä. Lisäksi yhtiön käyttämä valmiste aiheuttaa Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA:n mukaan vakavampia ympäristöhaittoja kuin moni muu markkinoilla oleva valmiste.

Tutkijat myös epäilevät edelleen BP:n arvioita mereen vuotavan öljyn määristä. Yhtiö suostui vihdoin julkistamaan videon vuodosta ja asiantuntijoiden mukaan pohjasta pulppuaa huomattavasti enemmän öljyä kuin BP:n arvioima 190 000 litraa päivässä.

Yhtiö on myös toistuvasti torjunut ulkopuolisen avun vuodon mittaamiseksi.

Öljynporausta Yhdysvalloissa valvova mineraalivalvontavirasto on myös kritiikin kohteena.

Tuoreimpien tietojen mukaan se on antanut BP:n ja monen muun yhtiön aloittaa poraukset Meksikonlahdella ilman vaadittavia lupia ja ympäristöselvityksiä. Nyt vuotava porauslähde olisi yksi näistä ilman lupia aloitetuista kohteista.

Obama tiukkana öljy-yhtiöille

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vakuutti perjantaina, että kaikki keinot käytetään jotta Meksikonlahden öljyvuoto saadaan tukittua.

Obama arvosteli öljy-yhtiöitä, jotka hänen mukaansa yrittävät vierittää syyn onnettomuudesta toinen toisilleen.

- En aio suvaita enempää sormella osoittelua enkä vastuuttomuutta. Meksikonlahden rannikon asukkaat tarvitsevat meidän apuamme, presidentti sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Obama ilmoitti samalla, että öljyn- ja kaasunporaukselle asetettavia ympäristövaatimuksia tullaan tarkastelemaan uudelleen. Tarkoituksena on välttää Meksikonlahden öljyturman kaltaiset luonnonkatastrofit tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?