Saddamin teloitus oli vähällä keskeytyä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saddamin teloitus oli vähällä keskeytyä

Saddam Husseinin teloitus oli oikeuden syyttäjän mukaan lähellä jopa keskeytyä, kun paikalla olleet Saddamin vihamiehet alkoivat pilkata hirttolavalla seissyttä Irakin ex-diktaattoria.

3.1.2007 6:12

Salaa kuvattu ja netissä koko maailman nähtävänä oleva kännykkävideo paljastaa, kuinka teloituksessa läsnä olleet shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin kannattajat hokivat tämän nimeä ja toivottivat Irakin sunneihin kuuluneen Saddamin helvettiin.

Videolla kuuluu myös, kuinka Saddamin oikeudenkäynnin syyttäjä Munqith Faroun pyytää huutelijoita lopettamaan. Eilen Faroun kertoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa, että hän oli jopa uhannut keskeyttää teloituksen, jos pilkkaajat eivät hiljene.

- Uhkasin lähteä paikalta. He tiesivät, että jos teen sen, ei teloitusta voida viedä eteenpäin, koska syyttäjän edustajan on oltava läsnä, Faroun kertoi.

Epäselvää kuitenkin oli, missä vaiheessa Faroun uhkauksensa esitti. Hirttolavan luukku Saddamin jalkojen alla avautui pian sen jälkeen, kun Farounin vetoomus kuului videolla.

Toissa päivänä nettiin laitettu kännykkävideo Saddamin hirttämisestä aiheutti eilen mittavaa julkista paheksuntaa maailmalla ja vihaisia mielenosoituksia Irakissa. Maan hallitus lupasi perinpohjaisen tutkinnan siitä, kuka videon kuvasi.

Irakilaisten versiot tapahtumista ovat ristiriitaisia. Virallisen selityksen mukaan kännykän oli tuonut paikalle joku Saddamin huppupäisistä vartijoista. Samoin Saddamin pilkkaajien kerrottiin olleen vartijoita.

Syyttäjä Munqith Faroun kertoi kuitenkin täysin toisenlaisen tarinan.

- Kaksi hallituksen virkailijaa piti käsissään kamerakännykkää. Toisen heistä tunnen, ja myös toisen tiedän ulkonäöltä. He ovat korkeassa asemassa, Faroun sanoi kieltäytyen kuitenkin paljastamasta nimiä.

- En tiedä kuinka he saivat kännykkänsä sisään, koska amerikkalaiset ottivat meiltä kaikilta puhelimet pois. Minunkin puhelimeni vietiin, vaikka siinä ei ole kameraa, Faroun kuvaili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?