USA:n merijalkaväki palasi Libanoniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n merijalkaväki palasi Libanoniin

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat astuivat eilen maihin Libanonin kamaralle ensi kertaa yli kahteenkymmeneen vuoteen - tällä kertaa vain johtamaan mittavaa evakuointioperaatiota.

21.7.2006 7:17

USS Nashville vie Libanonissa asuneita amerikkalaisia Kyprokselle, jonne on jo aiemmin virrannut toistatuhatta amerikkalaista.

Helpotus oli ilmeinen, kun pakolaiset olivat turvassa aluksella.

- Siellä oli täydellinen kaaos, kuvasi uutistoimistoille Hisham Ajouz, 18.

- Naiset kirkuivat, että heillä on lapsia, ja vanhat ihmiset näyttivät olevan romahtamaisillaan.

Libanonissa on Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan noin 25000 amerikkalaista, joista noin 8000 on pyytänyt päästä evakuoitavaksi. Osa amerikkalaisista asuu maan vaikeasti saavutettavissa osissa, ja heidän hakemisensa voi vaatia uskaliaita helikopterilentoja maan sisäosiin.

Yhdysvaltain operaatiossa on mukana yhdeksän sota-alusta, niiden joukossa myös helikopteritukialus.

Yhdysvaltain merijalkaväki oli osa kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja Libanonissa maan sisällissodan aikana. Joukot muodostettiin vuonna 1982 valvomaan PLO:n vetäytymistä Libanonista. Mukana oli myös Ranskan, Italian ja Britannian sotilaita.

Yhdysvallat veti kuitenkin joukkonsa pois alueelta vuonna 1984. Vetäytymistä edelsivät veriset vuoden 1983 iskut amerikkalaisia vastaan.

Huhtikuussa 1983 Yhdysvaltain Beirutin-lähetystöä vastaan tehdyssä pommi-iskussa kuoli 63 ihmistä, joista 17 oli amerikkalaisia. Lokakuussa 1983 merijalkaväen parakkeihin Beirutissa tehdyssä itsemurhaiskussa kuoli 241 amerikkalaista merijalkaväen sotilasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?