Merkelin tulikaste: Susanne vapaaksi! - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Merkelin tulikaste: Susanne vapaaksi!

Saksan Angela Merkel ehti olla liittokanslerina tuskin viikkoa, kun hän jo joutui keskelle painajaismaista konfliktia: Irakissa on siepattu ensimmäistä kertaa Saksan kansalainen.

30.11.2005 0:00

Tuoreen kanslerin täytyy nyt osoittaa johtajan kykynsä ja tuoda panttivanki mahdollisuuksien mukaan ehjänä kotiin. Kyseessä on paha pattitilanne, sillä sieppaajien vaatimuksiin Saksa ei missään tapauksessa saa ainakaan julkisesti suostua.

Arkeologi Susanne Osthoff, 43, katosi Irakissa viime perjantaina. Eilen Saksan yleisradion ARD:n työntekijälle toimitettiin videonauha, jolta ARD näytti vain pysäytyskuvan. Siinä polvillaan istuvan naisen uskotaan olevan kadonnut Osthoff.

Merkel vakuutti eilen hallituksen sisälle perustettun erityisryhmän tekevän kaikkensa saksalaisnaisen ja tämän irakilaisen autonkuljettajan vapauttamiseksi.

Kaappaajien uhkavaatimus on kova: jos Saksa ei keskeytä yhteistyötään Irakin hallituksen kanssa, panttivanki kuolee.

Sieppauksessa on pelissä muutakin kuin Saksan vaatimaton apu Irakin jälleenrakennuksessa ja mm. poliisien kouluttamisessa.

Vaikka Saksa ei edelleenkään osallistu Irakin rauhoittamiseen sotilaallisesti, on Merkelin kristillisdemokraattista puoluetta arvosteltu myönteisyydestä Yhdysvaltain Irak-politiikkaa kohtaan. Lisäksi Merkel on tuoreeltaan kertonut haluavansa lähentää suhteita Yhdysvaltoihin. Nämä seikat eivät ainakaan helpota Susanne Osthoffin vapauttamista.

Baijerilaisen Susanne Osthoffin perhe otti tiedon kaappauksesta vastaan kauhistuneena, muttei yllättyneenä. Osthoff on uhmannut kohtaloa vuosia toimittaessaan lääkkeitä ja sairaalatarvikkeita irakilaisille.

- Hän rakastaa ihmisiä, kulttuuria, maata ja on siinä fanaattinen, kuvasi hänen äitinsä Ingrid N24-uutiskanavalle.

Äiti ei ole ollut viiteen vuoteen yhteydessä Kaksoisvirranmaan mukanaan viemään tyttäreensä. Rakkaus maahan on peräisin Osthoffin arkeologin opinnoista ja ammatista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?