Salamurhaaja iski vaalitilaisuudessa: Benazir Bhutto kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salamurhaaja iski vaalitilaisuudessa: Benazir Bhutto kuoli

Pakistanin oppositiojohtaja Benazir Bhutto, 54, kuoli torstai-iltapäivänä Suomen aikaa sairaalassa. Häntä ammuttiin Rawalbindissä järjestetyn vaalitilaisuuden jälkeen kaulaan ja rintaan.

27.12.2007 15:06 | Päivitetty 27.12.2007 23:17

Salamurhaaja räjäytti itsensä heti ammuttuaan kuolettavasti Bhuttoa. Pommi surmasi ainakin 20 ihmistä.

Bhutto kuljetettiin ambulanssilla iskupaikalta sairaalaan, jossa hänet julistettiin kuolleeksi kello 18.16 paikallista aikaa. Bhutton ruumis kuljetettiin myöhään torstai-iltana sairaalasta läheiselle lentokentälle.

Bhutton ruumiis lennätetään hänen kotikaupunkiinsa odottamaan hautajaisia.

Räjähdys tapahtui lähellä Bhutton vaalitilaisuutta Rawalpindissa maan pääkaupungin Islamabadin liepeillä.

Bhutto oli juuri lopettanut vaalitilaisuutensa ja hän oli nousemassa häntä kuljettaneeseen autoon, kun salamurhaaja iski. Bhutton tilaisuuteen osallistui tuhansia ihmisiä.

- Asetin itseni vaaraan tullessani tänne, mutta tein sen, koska minun maani on vaarassa ja ihmiset ovat huolissaan. Me yritämme nostaa maamme ylös tästä kriisistä, Bhutto sanoi vaalitilaisuudessa vain hetkeä ennen salamurhaajan iskua.

Murhaaja ampui useita laukauksia kohti Bhuttoa kuljettanutta autoa. Bhutto ehti osittain hakeutua suojaan laukauksilta, mutta lopulta hänen vammansa osoittautuivat liian vaikeiksi.

Uutistoimisto AP:n haastattelemien silminnäkijöiden mukaan laiha ja nuori mies ryntäsi väkijoukosta kohti Bhutton autoa. Tämän jälkeen mies avasi tulen kohti autoa. Bhutton auto kaasutti pois paikalta, ja mies räjäytti itsensä.

- Tämän iskun takana ovat ne tahot, jotka haluavat tuhota Pakistanin yhtenäisyyttä. He ovat tuhonneet Bhutton perheen. Bhutto oli Pakistanin yhtenäisyyden symboli, arvioi Bhutton puolueen johtajistoon kuuluva Farzana Raja Reutersille.

Samalla alueella ammuskeltiin jo aiemmin torstaina, kun ex-pääministeri Nawaz Sharifin tukijat olivat pystyttämässä vaalijulisteita.

Pakistanissa pidetään parlamenttivaalit 8. tammikuuta. Vaaleihin oli aikaa 13 päivää. Vaalien toteutuminen on nyt epävarmaa.

Bhutto toimi kahdesti Pakistanin pääministerinä vuosien 1988 ja 1996 välisinä vuosina. Viimeiset kahdeksan vuotta Bhutto vietti maanpaossa. Hänen sallittiin palata takaisin Pakistaniin lokakuun 18. päivänä.

Bhutton kotiipaluuparaati päättyi itsemurhapommittajan tekemään iskuun, jossa menehtyi yli 140 ihmistä.

Bhutto oli suunnitellut esiintyvänsä Rawalbindissä jo marraskuussa, mutta presidentti Pervez Musharraf perui esiintymisen turvallisuusriskien vuoksi.

Rawalbindi sijaitsee lähellä Pakistanin pääkaupunkia Islamabadia. Pakistanin armeijan päämaja sijaitsee Rawalbindissä ja myös Musharraf asuu kaupungissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?