Näin merirosvoja vastaan suojaudutaan - ja taistellaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin merirosvoja vastaan suojaudutaan - ja taistellaan

IS listasi eri lähteistä keinot, joilla Somalian edustan merirosvoja vastaan on suojauduttu - tai ainakin yritetty suojautua.

20.11.2008 6:29 | Päivitetty 20.11.2008 6:38

1. Älä mene alueelle

Paras keino välttää kaappaus. Aiheuttaa suuria kustannuksia, jos alukset joutuvat Suezin kanavan käyttämisen sijasta kiertämään Afrikan. Myös käynnissä olevan maailmanympäripurjehduksen reittiä muutettiin somalimerirosvojen välttämiseksi. Nämä ovat kuitenkin ulottaneet iskujaan yhä kauemmaksi rannikosta.

2. Hakeudu sotalaivan suojaan

Itäisen Afrikan rannikoilla seilaa useiden maiden sota-aluksia merirosvojen takia. Ne eivät kuitenkaan voi suojata läheskään kaikkia eivätkä valtiot halua riskeerata sotilaidensa henkiä.

3. Palkkaa turvafirma

Rikkaimmat varustamot järjestävät aseellisia vartijoita. Monet laivat eivät halua provosoida tulitaistelua joten miehistöt ovat aseettomia raskaasti aseistettuja somalitaistelijoita vastaan. Joillakin laivoilla on käytetty kovaäänisiä akustisia aseita ja vesitykkejä, joilla merirosvot on onnistuttu karkottamaan.

4. Maksa lunnaat

Valitettavasti kaikkein yleisin ja varmin selviytymiskeino. Rohkaisee kuitenkin jatkamaan kaappauksia.

5. Kommandoisku

Useiden asiantuntijoiden mukaan peli on menetetty, kun piraatit ovat päässeet laivaan. He eivät luovuta ilman tulitaistelua. Jos vaaralliseen vapautusoperaatioon lähdetään, sen pitää olla varman päälle suunniteltu, nopea ja voimakas. Tällaiseen pystyvät vain harvojen maiden sotilaat.

Päivän Ilta-Sanomat kertoo, miten ranskalaispariskunta pelastettiin kommando-operaatiolla syyskuussa Adeninlahdella!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?