Ulkomaat

Ruotsin poliisi jäljittää useita terrorismin tukijoita

Julkaistu:

Turvallisuuspoliisi Säpo epäilee, että Ruotsissa on useita ulkomaisten ääriryhmien tukijoita. Irakissa surmansa saanut Abu Qaswarah oli yksi heistä.

- On useampia sellaisia toimijoita, jota yrittävät auttaa muiden maiden terroristeja. Kyse ei ole vain Irakista vaan myös Somaliasta ja Afganistanista, sanoi Säpon tiedotuspäällikkö Åsa Hedin torstaina.

Säpon mukaan muutamat epäillyt ovat koettaneet hankkia rahaa erilaisille aseistautuneille ryhmille ja värvätä taistelijoita ulkomaille. Toiminnan ei uskota olevan kovin järjestäytynyttä.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Magnus Ranstorp arvioi, että samanlaisia epäilyjä on myös muissa maissa.

- Ruotsi ei ole mikään poikkeus - melkein kaikissa maissa on epäilyjä tällaisesta tukitoiminnasta. Epäiltyjen seurannasta on apua myös ulkomaisille tiedustelupalveluille, Ranstorp totesi.

Marokkolaissyntyisen Qaswarahin, 43, jäljillä oli tiettävästi useiden maiden agentteja. Hänen tiedetään piileksineen Irakin lisäksi Afganistanissa. Säpo korosti, ettei häntä pidetty uhkana Ruotsille.

Qaswarahia kuulusteltiin Madridin junaiskuista

Asianajaja Abdel-Hay Alami suhtautuu edelleen epäluuloisesti siihen, oliko Qaswarah todella Irakin al-Qaidan kakkosjohtaja.Alami kertoi Ruotsin radiossa, että Qaswarahilla ei ollut juuri koulutusta ja hän työskenteli Ruotsissa tarjoilijana. Mies lähti Ruotsista ilmeisesti vuonna 2006. Samoihin aikoihin hänen kytköksistään oli huolestuttu myös muualla EU:ssa ja jopa YK:ssa. Todisteet eivät kuitenkaan riittäneet syytteisiin.Alami edusti Qaswarahia, kun tätä kuulusteltiin Madridin junapommi-iskuista vuonna 2004. Hänet vapautettiin lyhyen haastattelun jälkeen.Yhdysvaltain asevoimat ilmoitti keskiviikkona, että Qaswarah kuoli Pohjois-Irakissa lokakuun alussa. Amerikkalaisjoukot sanoivat ampuneensa hänet ratsian aikana Mosulin kaupungissa ja tunnistaneensa ruumiin dna-testin avulla.- Al-Qaida on kärsinyt tappion. Olemme saaneet terroristit pakenemaan yhdestä kaupungista toiseen. Tämä jatkuu kunnes heidät on tuhottu, vakuutti Irakin puolustusministeriö