Surmattujen irakilaisten kuvista nousi kohu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Surmattujen irakilaisten kuvista nousi kohu

Yhdysvaltoja ravisuttavat uusimmat kohukuvat Irakista ovat niin kammottavia, että ne voisivat olla suoraan synkimmistä painajaisista. Pois ammuttuja päitä, maahan levinneitä suolia, tunnistamattomaksi palaneita ruumiita - ja amerikkalaissotilaita nauramassa taka-alalla.

29.9.2005 0:00

Internetissä pyörivät kuvat ovat aiheuttaneet Yhdysvalloissa niin paljon kohua, että puolustusministeriö Pentagon on aloittanut niitä koskevat tutkimukset. Armeija ilmoitti kuitenkin eilen, että se ei pysty todistamaan amerikkalaissotilaiden osuutta kuviin eikä siksi voi nostaa syytteitä. Armeijan tiedottajan Paul Boycen mukaan kurinpitotoimenpiteet ovat kuitenkin edelleen mahdollisia.

Netin kauhugalleria toimii eräänlaisena vaihtokauppana: Sotilaat saavat ilmaisen pääsyn samoilla sivuilla oleviin pornokuviin, jos he lähettävät vastineeksi kuvia Irakin tai Afganistanin sota-alueilta.

Eräs sivuille kuvia lähettänyt sotilas puolusteli tekojaan sanomalla, että myös muslimitaistelijat videoivat länsimaalaisten teloituksia.

- Jos jollakin on valittamista siitä, mitä sivuilla tarjotaan, hänen pitäisi pysyä poissa ja lopettaa nalkuttaminen asioista, joista ei tiedä mitään, sotilas sanoi.

Yhdysvalloissa toimiva islamilainen ihmisoikeusjärjestö on jo ehättänyt nostaa metelin kuvista.

- Tällainen kuvottava kaupankäynti ihmisen kurjuudella on loukkaus kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat taistelleet maamme puolustusvoimissa, Council on American-Islamic Relations -järjestön johtaja Arsalan Iftikhar sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?