Venäläissukellusveneen miehistö pelastui - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläissukellusveneen miehistö pelastui

Omaisten riemu ja helpotus eivät tunteneet rajoja, kun merenpohjaan juuttuneen Venäjän laivaston piensukellusveneen miehistö palasi eilen satamaan onnistuneen pelastusoperaation jälkeen.

8.8.2005 0:00

- Tanssin. Olin niin iloinen, itkin ja tanssin ilosta, kuvaili sukellusveneen komentajan, luutnantti Vjatsheslav Milashevskin, 25, vaimo Jelena Milashevskaja Venäjän televisiolle.

- Kaksoset kyselivät isänsä perään. Sanoin, että hän palaa kotiin pian, Milashevskaja kertasi.

Myös muut pelastettujen merimiesten omaiset kertoivat muutaman viime päivän koettelemuksistaan.

Sukellusveneen miehistö joutui kokemaan kovia, kun heidän AS-28-pienoissukellusveneensä propelli juuttui viime torstaina 190 metrin syvyydessä ilmeisesti vedenalaisen sotilaskuuntelujärjestelmän antenniin ja vanhoihin kalaverkkoihin.

Miehistö kyhjötti kylki kyljessä lämpöpuvuissa pysyäkseen lämpiminä. Sähkönkäyttö vähennettiin minimiin, joten lämmitys ja valot olivat poissa käytöstä. Miehistö yritti vähentää hapenkulutusta ja vältti puhumista hiilidioksidin kerääntymisen hidastamiseksi.

Venäjällä oli opittu viiden vuoden takaisesta ydinsukellusvene Kurskin katastrofista sen verran, että apua ulkomailta kehdattiin pyytää pikaisesti. Omaa modernia meripelastuskalustoa Venäjällä ei edelleenkään ole.

Britit lennättivät Petropavlovsk-Kamtshatshkiin Scorpio-sukellusrobotin, joka kuljetettiin nopeasti turmapaikalle Venäjän laivaston aluksella.

Kauko-ohjattava robotti ehti jo melkein katkaista kaikki propellin ympärille kiertyneet kaapelit ja köydet, kun se meni epäkuntoon ja jouduttiin nostamaan pinnalle. Lopulta kuitenkin onnistui. Sukellusvene nytkähti irti ja nousi muutamassa minuutissa merenpintaan varhain eilisaamuna.

Pelastus oli täpärällä, sillä miehistöllä olisi ilmeisesti ollut happea enää korkeintaan 12 tunniksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?