Syyria uhkaa liittyä Lähi-Idän taisteluun - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Syyria uhkaa liittyä Lähi-Idän taisteluun

Syyria varoitti sunnuntaina voivansa tulla mukaan Lähi-idän konfliktiin, jos Israel tekee laajan maahyökkäyksen Libanoniin. Israel pommitti aiempaa kiivaammin Beirutia, ja Hizbollah jatkoi Haifan tulittamista raketeilla surmaten ainakin kaksi ihmistä.

23.7.2006 13:34 | Päivitetty 23.7.2006 19:30

Tiedotusministeri Moshen Bilal sanoi, ettei Syyria aio istua kädet ristissä mahdollisen hyökkäyksen jälkeen.- Jos Israel hyökkää maitse Libanoniin, joukot voivat päästä 20 kilometrin päähän Damaskoksesta. Mitä me silloin teemme? Istumme kädet ristissä? Ehdottomasti ei. Ilman epäilystäkään Syyria liittyy mukaan konfliktiin, Bilal sanoi espanjalaislehti ABC:lle.

Bilal kuitenkin korosti, että Syyria haluaa alueelle tulitauon niin pian kuin mahdollista. Maa kannattaa myös vankienvaihtoa Israelin ja Hizbollahin välillä.

Hizbollahin kerrottiin puolestaan suostuvan siihen, että Libanon neuvottelisi sen puolesta Israelin kanssa vankien vaihdosta. Asiasta kertoi Hizbollahia lähellä oleva Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri.

Viime viikolla puhjennut kriisi sai alkunsa, kun Hizbollah sieppasi kaksi israelilaissotilasta Libanonin rajan tuntumassa. Israelilla on puolestaan kolme libanonilaisvankia ja satoja palestiinalaisvankeja, joiden vapauttamista Hizbollah on myös vaatinut.

Olmert arvioi kriisinjatkuvan pitkään

Israel jatkoi Libanonin pommituksia päivän mittaan. Pääkaupungin Beirutin eteläisiä kaupunginosia pommitettiin rajusti aamulla ja ensimmäistä kertaa myös illansuussa.

- Iltaneljän jälkeen kaupunkiin on tehty ainakin kolme pommitusten sarjaa. Paikalliset asukkaat arvelevat, että jonkinlainen käänne on nyt tapahtunut, kertoi STT:n Beirutissa oleva toimittaja Marika Kataja illansuussa.

Hizbollah vahvisti aiemmin päivällä, että Israelin joukot ovat vallanneet Marun al-Rasin rajakylän Etelä-Libanonissa. Hizbollah sanoi menettäneensä kolme sotilastaan taisteluissa.

Israelin pääministeri Ehud Olmert arvioi hallituksen viikkokokouksessa, että nykyinen kriisi kestää pitkään.- Diplomaattinen prosessi ei tapahdu terroristien perusrakenteiden tuhoamisen kustannuksella, ja tämä prosessi tulee kestämään hyvin pitkään.

Puolustusministeri Amir Peretzin mukaan Israel on valmis hyväksymään kansainvälisen rauhanturvaajajoukon sijoittamisen Etelä-Libanoniin.

Kolmen Euroopan maan - Ranskan, Saksan ja Britannian - edustajien oli määrä tavata Israelin johtajia vielä ennen Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen saapumista maahan maanantaina

(Reuters-AFP-STT-IS)

.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?