Saddamin teloituksen vuosipäivä ei aiheuttanut mellakoita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Saddamin teloituksen vuosipäivä ei aiheuttanut mellakoita

Irakin entisen johtajan Saddam Husseinin teloituksen vuosipäivä sujui Irakissa ilman suurempia levottomuuksia sunnuntaina.

Video Saddamin teloituksesta levisi vuosi sitten nopeasti kännykästä kännykkään. Irakilaismiehet tutkivat samaa videota vielä tänäänkin Bagdadissa.

30.12.2007 18:19

Entisen diktaattorin teloitus herätti vuosi sitten voimakkaita reaktioita Irakissa ja maailmalla. Kuoleman vuosipäivä ei kuitenkaan enää juuri näkynyt irakilaisten arjessa. Esimerkiksi irakilaiset sanomalehdet tuskin mainitsivat tapahtumaa.

Saddamin kannattajia kokoontui odotetusti Awjan kylään maan keskiosassa, missä entinen diktaattori syntyi ja mihin hänet on myös haudattu. Surijat toivat kukkia Saddamin hautapaikalle sekä lausuivat Koraanin säkeitä.

Monet pohtivat entisen johtajansa haudalla, miten Irakin olot ovat kehittyneet Yhdysvaltain ja sen johtaman liittouman kaadettua Saddamin hallituksen keväällä 2003.

- Vuosi on kulunut johtajamme kuolemasta, mutta mitään myönteisiä muutoksia ei ole tapahtunut. Asiat ovat huonommin kuin ennen - nyt meitä hallitsevat Iran ja Yhdysvallat, sanoi Tikritin kaupungista Saddamin haudalle matkannut 38-vuotias Adnan Jassim.

"Me kostammeSaddamin puolesta"

Saddamin kuvia ilmestyi vuosipäivän aamuna ympäri Awjan kylää. "Me kostamme presidentti Saddam Husseinin puolesta" luki puolestaan rakennusten seinissä Saddamin tärkeässä tukikaupungissa Tikritissä. Entisen johtajan kuvia ja iskulauseita ilmestyi myös sunnimuslimien asuinalueille pääkaupungissa Bagdadissa.

Irakin turvallisuusjoukot oli määrätty jo lauantaina täyteen valmiustilaan väkivaltaisuuksien pelossa. Tikritiin ja Baijin tärkeään öljykaupunkiin julistetut ulkonaliikkumiskiellot kuitenkin peruttiin myöhemmin.

Ulkonaliikkumiskielto pysyi silti voimassa Tikritin lähellä sijaitsevassa Dawrin kaupungissa, minkä läheltä Saddam Hussein löydettiin piileskelmästä maakuopasta kolme vuotta ennen teloitustaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?