Raiskauselokuva järkyttää Saksan ja Venäjän välejä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Raiskauselokuva järkyttää Saksan ja Venäjän välejä

Toisen maailmansodan lopun valtavasta vaietusta salaisuudesta tehty elokuva on nostanut esiin Venäjän ja Saksan vaikeiden suhteiden ongelmien ytimen.

Toisen maailmansodan lopun valtavasta vaietusta salaisuudesta kertovan elokuvan pääosassa on Nina Hoss.

17.11.2008 16:57 | Päivitetty 17.11.2008 18:51

Anonyma - Eine Frau in Berlin kertoo huhti- ja toukokuusta 1945, jolloin Neuvostoliiton puna-armeija valtasi Berliinin. Elokuvan nimi olisi suoraan suomennettuna jotakuinkin "Nimetön - Nainen Berliinissä".

Puna-armeijan sotilaat raiskasivat Saksassa historioitsijoiden arvion mukaan kaksi miljoonaa naista.

Kyse oli mm. Berliinin lähes kaikista 13-70-vuotiaista naisista. Myös väkivalta, murhat ja itsemurhat kukoistivat.

Itävallan Wienissä puna-armeija teki samoja rikoksia 70 000-100 000 ja Unkarissa 50 000-200 000. Lukemattomia vastaavia tekoja tapahtui myös Romaniassa, Bulgariassa, Puolassa, Tsekkoslovakiassa ja Unkarissa.

Elokuva perustuu Marta Hillerin päiväkirjasta tehtyyn kirjaan. Ilmestyessään 1950-luvulla Saksassa teos haukuttiin. Vasta 2003 otetusta uusintapainoksesta tuli menestys.

Daily Mail -lehden mukaan vapautukseen ja Saksan itäosan miehitykseen kuuluneen ajanjakson tapahtumat ovat tuttuja historioitsijoille. Kumpikaan osapuoli ei ole välittänyt myöntää ja puhua niistä.

Venäjällä ja Neuvostoliitossa massaraiskauksista puhuminen on ollut suuren isänmaallisen sodan häpäisemistä. Saksassa taas ei ole haluttu tuoda äitien ja isoäitien kokemuksia enempää julki.

Neuvostosotilaille raiskaus oli virallisesti rikos. Todellisuudessa Stalin kuitenkin halusi raiskauksia sotilaidensa palkitsemiseksi ja siviilien terrorisoimiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?