Venäjän vaalit: Medvedev saamassa noin 70 prosenttia äänistä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän vaalit: Medvedev saamassa noin 70 prosenttia äänistä

Ennakkosuosikki Dmitri Medvedev on saamassa lähes 70 prosenttia äänistä Venäjän presidentinvaaleissa. Kolmesta muusta ehdokkaasta parhaiten pärjäsi kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov, joka on saamassa noin 18,5 prosenttia äänistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (oik.) juhli vaaleja seuraajansa Dmitri Medvedevin (2. oik.) kanssa moskovalaisessa ravintolassa syömällä mm. muksunsiikaa.

2.3.2008 15:50 | Päivitetty 3.3.2008 0:17

Kolmantena on populisti ja liberaalidemokraatti Vladimir Zhirinovski, jolle oli luvassa vajaat 11 prosenttia äänistä. Neljänneksi oli jäämässä Demokraattisen puolueen Andrei Bogdanov, jolle on tulossa noin 1,5 prosenttia äänistä.

Vaaleissa oli noin 109 miljoonaa äänioikeutettua. Keskusvaalilautakunnan mukaan heistä oli tuntia ennen äänestyksen päättymistä käynyt äänestämässä yli 70 prosenttia.

Viimeiset vaalihuoneistot sulkeutuivat sunnuntaina kello 20 Suomen aikaa.

Venäjän johdon toive ahkerasta äänestämisestä näytti sunnuntai-iltana toteutuvan: Venäjän keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Tshurovin mukaan äänestysvilkkaus oli nousemassa varsin korkeaksi.

- Lähes kaikilla alueilla äänestysvilkkaus on ollut suurempaa kuin duuman vaaleissa, Tshurov totesi lausunnossaan. Joulukuisissa duuman vaaleissa äänestysinto oli reilut 63 prosenttia.

Ennen vaaleja useat politiikan tutkijat arvelivat, että äänestysvilkkauden pitäisi nousta duuman vaaleja suuremmaksi eli yli 64 prosenttiin. Viralliseksi tavoitteeksi on asetettu 70 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?