Useita lapsia kuoli USA:n ilmaiskussa Afganistanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Useita lapsia kuoli USA:n ilmaiskussa Afganistanissa

Ainakin seitsemän lasta on saanut surmansa Yhdysvaltain johtaman liittoutuman ilmaiskussa Kaakkois-Afganistanissa Paktian maakunnassa.

B-1 Bomber -kone, jollaisia USA:n joukot käyttävät Afganistanissa. Kuva vuodelta 2001.

18.6.2007 14:44

Iskun kohteena oli suljettu alue, jossa sijaitsee sekä moskeija että uskonnollinen koulu. Amerikkalaiset epäilevät aluetta al-Qaida-verkoston piilopaikaksi.

Isku tehtiin myöhään sunnuntaina. Liittoutuma kertoi, ettei sotilailla ollut mitään tietoa siitä, että alueella oli lapsia. Sen sijaan liittoutuma oli saanut tiedustelutietoa, jonka mukaan al-Qaidan taistelijoita oli paikalla.

- Me tarkkailimme aluetta koko päivän, emmekä nähneet mitään merkkejä siitä, että siellä oli lapsia, sanoi liittoutuman edustaja majuri Chris Belcher.

Liittouman mukaan iskussa sai surmansa myös useita kapinallisia taistelijoita.

- Tämä on jälleen yksi esimerkki siitä, että al-Qaida käyttää moskeijaa ja viattomia siviilejä suojellakseen itseään, Belcher sanoi.

- Olemme hyvin pahoillamme, että tässä iskussa menehtyi viattomia siviilejä.

Kymmeniä kapinallisia sai surmansa myöhään sunnuntaina kahdessa erillisessä välikohtauksessa, Yhdysvaltain armeija ilmoitti maanantaina. Kiivaita taisteluja käytiin Helmandin ja sen naapurissa olevan Kandaharin maakunnissa. Taisteluissa haavoittui myös kaksi liittoutuman sotilasta.

Väkivaltaisuudet Afganistanissa ovat kiihtyneet viime kuukausina, ja hallituksen laskelmien mukaan yli 120 siviiliä on tänä aikana saanut surmansa taisteluissa.

Siviilien lisääntyneet kuolemat ovat synnyttäneet Afganistanissa mielenosoituksia, joissa on vaadittu presidentti Hamid Karzain eroa ja amerikkalaisjoukkojen vetäytymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?