YK-raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset vakavia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK-raportti: Ilmastonmuutoksen vaikutukset vakavia

YK pitää ilmastonmuutoksen vaikutuksia vakavampina kuin tähän asti on arvioitu. Eniten kärsivät jo ennestään köyhät maat. Afrikkaan ja Aasiaan on luvassa nälänhätää, ja lajeja kuolee sukupuuttoon.

6.4.2007 15:04 | Päivitetty 6.4.2007 17:22

Vaikutukset jäävät ennustettua vähäisemmiksi, jos kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetään.

YK:n ilmastoraportista syntyi sopu Brysselissä aamuun asti jatkuneiden neuvottelujen jälkeen.

Ympäristöjärjestöille ilmastonmuutos on turvallisuuskysymys

Ympäristöjärjestöt vaativat odotetusti ripeitä toimia kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi pitkänäperjantaina tuoreimman ilmastoraportin julkaisun jälkeen. Monien mielestä ilmastonlämpenemisessä ei ole enää kyse pelkästä ympäristöpolitiikasta, vaan turvallisuusuhkasta.

- Kyse ei ole enää pelkästä ympäristökysymyksestä, vaan häämöttävästä humanitaarisesta katastrofista, huomautti Maan ystävät -järjestön ilmastokampanjoija Catherine Pearce.

Greenpeacen edustaja Stephanie Tunmore kuvasi raporttia "kurkistukseksi maailmanlopun kaltaiseen tulevaisuuteen". Maapallon energiataloudessa on tehtävä "vallankumous", jottei ilmaston lämpeneminen ylittäisi katastrofaalisena pidettyä rajaa, järjestö katsoo.

- Ilmastonmuutos on ihmiskunnan turvallisuusuhkien numero yksi, Tunmore sanoi.

Myös ympäristöjärjestö WWF varoitti, ettei toimettomuus ole enää vaihtoehto. Teollistuneiden maiden on hyväksyttävä vastuunsa, järjestön ilmastonmuutosohjelman johtaja Hans Verolme totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?