Sopu syntyi Balilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sopu syntyi Balilla

Kaksi viikkoa jatkuneiden tiiviiden neuvottelujen päätteeksi lähes 200 valtiota pääsi lauantaina Balilla sopuun uusien ilmastoneuvottelujen aloittamisesta.

15.12.2007 8:43 | Päivitetty 15.12.2007 18:16

Ensi vuonna alkavissa neuvotteluissa on määrä päättää koko maailmaa kattavasta jatkosta Kioton ilmastosopimukselle.

Balin neuvottelut venyivät jatkoajalle, ja lopulta viimeisiä kiistakysymyksiä ratkottiin yön tunteina. Läpimurto tehtiin, kun Yhdysvallat viimeisenä maana taipui sovintoesityksen taakse. Viime metreillä saatiin myös yllätys, kun neljän johtavan teollisuusmaan vastustamat prosentuaaliset päästötavoitteet päätyivät kuin kiertotietä mukaan neuvotteluihin.

- Tämä on ratkaiseva hetki minulle itselleni ja kaudelleni pääsihteerinä, ylisti YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ratkaisun löydyttyä.

Balilla sovittiin niin kutsutusta tiekartasta, joka viitoittaa tulevia jatkoneuvotteluja. Ne on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2009, jotta uusi sopimus ehdittäisiin ratifioida ennen Kioton sopimuksen umpeutumista 2012. Uusi sopimus koskee myös Kioton ulkopuolelle jättäytynyttä Yhdysvaltoja sekä kehittyviä maita, joille Kioton sopimuksessa ei ole asetettu vaatimuksia.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kertoi puhelimitse Balilta, että loppusuoralla uusiin neuvotteluihin saatiin mukaan myös lukumääräisiä päästövähennystavoitteita. Niitä ei kuitenkaan kirjattu itse tiekarttaan, vaan sitä täydentävään asiakirjaan. Sen mukaan teollisuusmaiden on vähennettävä päästöjään 25 - 40 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Kiitoksia ja haukkuja

Sopu sai tuoreeltaan sekä kiitoksia että haukkuja. Ban Ki Moonin lisäksi tiekarttaa ylisti maailmanjärjestön ilmasto-ohjelman johtaja Yvo de Boer. Hän kuvasi sopua "todelliseksi läpimurroksi".

- Osapuolet ovat tunnustaneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävien toimien pikaisen tarpeen ja ovat nyt antaneet poliittisen pohjan sille, mitä tiedemiehet ovat kertoneet meille tarvittavan, de Boer sanoi.

Myös EU oli tyytyväinen sopimukseen.

- Tämä oli sitä mitä tarvitsimme. Olemme hyvin tyytyväisiä, sanoi EU:n neuvotteluvaltuuskunnan johtaja Humberto Rosa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?