Yhdysvaltoja arvostellaan Haitin pelastustoimista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltoja arvostellaan Haitin pelastustoimista

Haitin pelastustöiden ohjat käsiinsä ottanut Yhdysvallat on tuomassa alueelle jopa 10 000 amerikkalaissotilasta. Pelastusponnisteluja johtavien amerikkalaisten mukaan armeijaa tarvitaan sekä raivaustehtäviin että avustusten perillemenon turvaamiseen.

17.1.2010 19:33

Lentokentän haltuunsa ottanutta suurvaltaa on kuitenkin ehätetty jo syyttää siitä, että se on jättänyt varsinaiset pelastustoimet taka-alalle ja nostanut omien kansalaistensa pelastamisen etusijalle.

- Kentälle saapuu ja sieltä lähtee 200 lentoa päivässä ja Haitin kokoiselle maalle se on paljon, sanoo YK:n alaisen Maailman elintarvikeohjelman WFP:n edustaja Jerry Emmanuel New York Times-lehdelle.

- Mutta pääosa lennoista on Yhdysvaltain armeijan, heidän päämääränään on alueen turvaaminen, meidän päämäärämme on ihmisten ruokkiminen.

Ranska onkin jo hermostunut Yhdysvaltoihin. Ranskalaisten mukaan amerikkalaiset hoitavat ensin omansa turvaan ja sitten vasta muut apua tarvitsevat.

- Lentojen tärkeysjärjestystä on selvästi tarve selventää, myönsi Yhdysvaltain Haitin -lähettiläs Kenneth Marten. - Siinä on ilmeisesti ollut ongelmia.

Yhdysvallat on lähettänyt alueelle sotilaiden lisäksi myös raivaus- ja pelastusjoukkoja, jotka ovat amerikkalaismedian mukaan pelastaneet raunioista yli 20 loukkuun jäänyttä. Yhdysvallat on lähettänyt alueelle jo 600 000 ruoka-annosta. Tosin armeijan rautaisannokset eivät välttämättä ole paras mahdollinen ruoka-avun muoto, sillä niiden valmistaminen vaatii vettä, josta Haitissa on nyt huutava pula. Monet haitilaiset eivät myöskään välttämättä ymmärrä vieraskielisiä ohjeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?