Adolf Hitlerillä jatkuvia ilmavaivoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Adolf Hitlerillä jatkuvia ilmavaivoja

On typerää luulla, että Kanarian saaret olisivat saaneet nimensä kanarialinnuista. Ei sinne päinkään. John Lloyd ja John Mitchinson käyvät kirjassaan Tietoa kaikkitietäville (Otava) läpi yleisesti tiedossa olevia faktoja, jotka eivät loppujen lopuksi ole faktoja nähneetkään.

4.4.2008 14:49

Osa Lloydin ja Mitchinsonin "tietoa luulojen tilalle" -vedoista jaksaa epäilyttää. Kuten esimerkiksi se, että Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler ei ollutkaan kasvissyöjä.

- Monet elämäkerturit mukaan lukien ne, jotka tunsivat diktaattorin läheisesti, ovat merkinneet muistiin hänen baijerilaisia makkaroita, riistapiirasta ja (hänen kokkinsa kertoman mukaan) täytettyjä kyyhkyjä kohtaan tuntemansa himon, Lloyd ja Mitchinson väittävät.

Ettei vain olisi käynyt niin, että tässä kohtaa herrat nimenomaan oikaisevat tiedon luuloksi. Hitleristä on kirjoitettu niin tolkuton määrä elämäkertoja ja muuta kirjallisuutta, että asiavirheitä ja ristiriitaisuuksia esiintyy väkisinkin runsaasti.

Asiavirheillä on myös ikävä tapa toistua, kun elämäkerturi luvalla tai luvatta siteeraa edeltäjäänsä. Ja kun Veikko Huovinen Veitikka-kirjassaan kirjoittaa Hitlerin mieltymyksestä makkaroihin, niin se ei ole edes tarkoitettu vakavasti otettavaksi.

Mutta se kirjoittajien Hitler-spekulaatiossa on varmasti totta, että diktaattoria kiusasivat jatkuvat ilmavaivat. Niihin Hitlerin lääkärit pitivät parhaana hoitona kasvisruokavaliota.

Muuan brittihistorioitsija on kuvaillut Hitlerin kiusallisia tilanteita aiheuttanutta mahan toimintaa hassusti sanalla "uncontrollable" eli "ei hallittavissa".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?