Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle ja IPCC:lle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nobelin rauhanpalkinto Al Gorelle ja IPCC:lle

Nobelin tämän vuoden rauhanpalkinto on myönnetty Yhdysvaltainen entiselle varapresidentille Al Gorelle ja hallitusten väliselle ilmastopaneelille IPCC:lle.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore jakaa Nobelin rauhanpalkinnon IPCC:n kanssa.

12.10.2007 12:01 | Päivitetty 12.10.2007 19:02

Norjan Nobel-komitea kertoi päätöksestään hetki sitten.

Palkinto myönnettiin Goren ja IPCC:n työstä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Suomen presidentti oli jälleen vahvasti mukana spekulaatioissa palkinnonsaajaksi, mutta jäi jälleen ilman. Ehdokkaita palkinnon saajiksi oli kaikkiaan 181.

IPCC on YK:n alainen elin, jonka toimintaan osallistuu tuhansia tutkijoita ympäri maailmaa.

Gore on luennoinut useissa maissa ilmastonsuojelusta. Hän on levittänyt tietoa maailman lämpenemisestä teoksellaan Maapallo vaakakupissa ja dokumenttielokuvalla Epämiellyttävä totuus.

Epämiellyttävä totuus sai parhaan dokumentin Oscar-palkinnon viime vuonna.

Gore on ollut perustamassa myös Generation Investment Management -yhtiötä, joka erikoistuu kestävän kehityksen mukaiseen sijoitustoimintaan. Hän on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Gore tuli tunnetuksi Yhdysvaltain varapresidenttinä Bill Clintonin kaudella vuosina 1993-2001. Hän oli demokraattien presidenttiehdokkaana vuoden 2000 vaaleissa mutta hävisi täpärästi George W. Bushille. Gore keräsi suuremman äänisaaliin kuin Bush, joka sai puolestaan kilpailijaansa enemmän valitsijamiehiä. Valitsijamiehet määräytyvät osavaltioittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?